HETI POP – A Vatikánból Görögországba, egy 1300 éve a föld alatt rejtőzködő nyaklánc és Van Gogh fái

Ferenc pápa december 16-án bejelentette, hogy visszaküldi Görögországnak a vatikáni múzeumokban őrzött Parthenon márványtöredékeket. A pápa „adományának” nevezte gesztusát, aminek következtében három, a 19. század óta a Vatikánban őrzött töredék – egy ló, egy fiú és egy férfi fej – kerül vissza Görögországba. A mostani döntést megelőzően 2008-ban a Vatikán egy töredéket már kölcsönzött Görögországnak, azonban az a márvány az egy éves szerződés lejártát követően visszakerült Olaszországba. A pápa döntése a British Museum intézményére nehezedő és növekvő nyomás közepette született. Sokan úgy válik, hogy a múzeumnak vissza kellene adni a nála őrzött tárgyak egy részét – az intézmény azonban egyelőre ellenáll a kéréseknek.

Parthenon fragment westgiebel

Forrás: Wikimedia Commons

Az angliai Northamptonshire megye közepén található Harpole-ban a régészek nagy felfedezést tettek: rábukkantak egy a 630 és 670 közötti évekre datálható és egy felsőbb társadalmi osztályba tartozó nő temetkezési helyére. A Londoni Régészeti Múzeum (MOLA) régészei egy leendő lakótelep helyszínét vizsgálták, amikor a talajban rábukkantak az ágyon fekvő nő maradványaira, illetve egy extravagáns, csillogó nyakláncra. Az ásatást egy magyar régész, Balázs Levente Bence vezette, aki épp egy szemetesgödörnek hitt mélyedés tartalmát vizsgálta, amikor rábukkant a mélyben rejtőző arany tárgyakra, amelyek több mint 1300 éve kerültek föld alá. A MOLA közleménye szerint ez lehet a legjelentősebb kora középkori női temetkezési helyszín, amelyet Nagy-Britanniában valaha feltártak. A nyaklánc harminc aranyból, üvegből, római érmékből és más drágakövekből készült gyöngyből és medálból áll. A középső medál egy nagy, téglalap alakú feszület motívum, arany mintázattal. Egy ilyen kidolgozott darabot csak rendkívül fontos személy hordhatott. A sírhely további kincsei közé tartozik két díszített edény, egy réztányér és egy díszes kereszt. Ezek a leletek vezették a régészeket és más szakértőket arra a következtetésre, hogy az eltemetett személy nagy hatalommal, gazdagsággal és vallási befolyással rendelkezhetett. 

Necklace reconstruction and layout side by side mola 1

A szóban forgó nyaklánc és rekonstrukciója, © MOLA

A Metropolitan Museum jövőre Vincent van Gogh alkotásaiból rendez kiállítást, amelynek középpontjában azok a kanyargós ciprusok lesznek, amelyek a művész életében többször felbukkantak kompozícióin – a fákkal történő első arlesi találkozást követően egészen a Saint Rémy-i elmegyógyintézetben készített munkákig. A kiállítás 2023. május 22. és augusztus 27. között lesz megtekinthető és egyike azoknak a kiállításoknak, amelyek világszerte Van Gogh születésének 170. évfordulójáról emlékeznek meg – de az első, amely közelebbről vizsgálja a festő emblematikus motívumaivá vált jellegzetes fákat. 

95033d3047159636a6ec88bb37a2c54988b51ff6 6050x4782
Vincent van Gogh: Búzamező ciprusokkal, 1889 szeptember

Források: hyperallergic.comhyperallergic.comtheartnewspaper.com