HETI POP – Beyoncé legújabb kisfilmje, megrongált szobor Olaszországban, AI kurátor és nyertes magyar film

Egy, az MIT kutatói által fejlesztett algoritmus képes észrevenni a teljesen különböző korokban készült alkotások közötti hasonlóságokat. A MosAIc névre hallgató algoritmus, amelyet a massachusettsi Cambridge-ben fejlesztettek a Microsoft segítségével, jelenleg a Rijksmuseum és a Metropolitan Museum of Art gyűjteményeiben lévő művek közötti egyezések és hasonlóságok felismerésére képes. A vizuális kapcsolatok felismerésére alkalmas fejlesztés talán az első olyan előrelépés, amely hasonló egy mesterséges intelligencia segítségével működő kurátorhoz.

1mit glassware egyptian

Forrás: news.artnet.com

Nem sokkal ezelőtt egy osztrák turista ráült az olaszországi Antonio Canova Museum egyik Napóleon lánytestvérét ábrázoló szobrára és letörte az alkotás egyik lábujját. Az 50 éves férfi most nyilvános bocsánatkérést tett közzé a Pauline Bonapartét Venus Victrixként ábrázoló szoborban tett kár miatt, amely aközben keletkezett, miközben a múzeumlátogatás alkalmával óvatlanul szeretett volna fényképet készíteni. Sőt a nyilvános bocsánatkérés mellett a múzeumlátogató még azt is felajánlotta, hogy kifizeti a szobor helyreállításának költségét. A trevisói tartományi bíróság még nem döntött arról, hogy vádat emel-e az ügyben. A tettes turistát az intézménybe történő belépéshez szükséges online foglalása alapján azonosította a múzeum – amikor a rendőrök felvették a kapcsolatot feleségével, ő könnyek között azonnal beismerte a történteket.

Canova 1024x768

Forrás: news.artnet.com

Beyoncé újabb zenei filmet készített – a 85 perces Black Is King pénteken debütált a Disney+ csatornán és tele van művészeti kollaborációkkal és képzőművészeti utalásokkal. Az Oroszlánkirály történetét feldolgozó film – a film legutóbbi, 2019-es változatában Nala hangja éppen az énekesnő volt – Mood 4 Eva címet viselő szegmensének kurátora például Beyoncé édesanyja, Tina Knowles Lawson, akinek saját művészeti gyűjteményének bizonyos darabjai láthatóak a díszletben (a gyűjteményről mi is beszámoltunk). 

Mood 05

Forrás: artnews.com

A legjobb film díját nyerte el a Kádár-kori vámpírmese egy Brazíliában rendezett nemzetközi fantasy filmfesztiválon – közölte a Nemzeti Filmintézet. A 16. Fantaspoát a járványhelyzetre való tekintettel idén online rendezték. A fesztivál és streaming-szolgáltatásának elnevezése, a Darkflix is jelzi, hogy a filmszemle kifejezetten a sötét fantasztikumból válogat. Ebbe a mezőnybe került és nemzetközi szekciójában a legjobb lett Bodzsár Márk vámpír-retró-kém vígjátéka, a Drakulics elvtárs. A versenyprogramban 49 film indult, a díjakról brazil filmesekből álló szakmai zsűri döntött. A Drakulics elvtársot India A-kategóriás filmfesztiválján, Goában láthatta először a nemzetközi közönség tavaly novemberben, azóta a film számos fesztiválmeghívást kapott világszerte. 

Források: news.artnet.com, news.artnet.com, artnews.com, MTI