HETI POP – Csónakmozi Párizsban, a legszebb képzőművészeti fenekek és magyar animációs film Ottawában

Párizs biztonságos csónakmozit indít a Szajnán, ahol a város lakói 38 elektromos csónakból nézhetnek filmeket egymástól tisztes távolságban, a szabad ég alatt. A cinéma sur l’eau névre hallgató projekt 16x9 méteres vászna július 18-án startol Gilles Lellouche Le grand bain filmjével. Persze a csónakok mellett a közeli szárazföldről is be lehet csatlakozni a filmezésbe, a szervezők még 150 napágyat is kikészítenek azoknak, akik lemaradtak a csónakfoglalásról. A csónakmozi a város Paris plages eseménysorozatának része, amely július 18. és augusztus 30. között zajlik és arra fókuszál, hogy a város lakói jobban kihasználják a vízpart közelségét.

Paris floating cinema social distancing designboom 1800

Forrás: designboom.com

Szerdán Marc Quinn egy Black Lives Matter tüntetőt, Jen Reidet ábrázoló szobra került a Bristolban ledöntött 17. századi rabszolgakereskedő szobrának helyére. A tüntetőket és igazságot követőket támogató gesztus azonban sajnos nagyon rövid életű volt, hiszen a város közterületéért felelős szervek nagyjából egy napon belül eltávolították az új szobrot a talapzatról. A város vezetője, Marvin Rees szerint ez azért történt, mert Marc Quinn londoni lakos, aki nem kért engedélyt arra, hogy Bristolban szobrot állíttathasson. Marc Quinn még nem reagált az új fejleményekre, azonban egy korábbi közleményben azt mondta, hogy az A Surge of Power (Jen Reid) 2020 címet viselő munkája a szobor ábrázoltjával szoros együttműködésben született meg és saját szándéka szerint a korábban ledöntött szobrot állandó jelleggel felváltó alkotásként született.

A surge of power jen reid 2020 marc quinn 2020

Forrás: artnews.com

Egy brit múzeum arra kérte az éppen nem kiállításokon dolgozó kurátorokat, hogy gyűjtsék össze a művészettörténet legszebb és legcsinosabb fenekeit. A Yorkshire Museum felhívása három hónappal ezelőtt született – és a beérkező válaszok viccesebbek, mint gondolnánk. A válaszadó művészeti szakemberek a világ minden tájáról az általuk képviselt gyűjtemény vonatkozó darabjait osztották meg. A tartalmak a #bestmuseumbum hashtaggel kereshetőek Twitteren.

Butts 1024x569

Forrás: news.artnet.com

Az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon is versenyben a Dűne; Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész filmjét immár három A-kategóriás fesztivál versenyprogramjába válogatták be. A képzelet és valóság között hullámzó absztrakt thriller a Kecskemétfilm és a Focusfox gyártásában jött létre, producerei Mikulás Ferenc és Muhi András, gyártásvezetője Vécsy Vera. A sound design Chris Allan munkája. A Dűne világpremierje az Annecy 2020 Online Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon volt június 15-én, ahol szintén a versenyprogramban vetítették, augusztus 20. és 24. között pedig a 18. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon száll versenybe a film. Észak-Amerika legnagyobb animációs eseményét, az évente 25 ezer látogatót vonzó A-kategóriás Ottawai Nemzetközi Animációs Filmfesztivált szeptember 23. és október 4. között rendezik meg az idén, a vírushelyzetre való tekintettel online. 

Forrás: designboom.com, artnews.com, news.artnet.com, MTI

full_005934.png
HETI POP – A legdrágább kortárs képzőművész, fluoreszkáló oroszlánok és lenyűgöző könyvtárak

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

full_006091.png
HETI POP – Artemisia Gentileschi-festmény aukción, ellopott Banksy-graffiti és a MOME hallgatói Stockholmban

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.