HETI POP – David Lynch New York-i galériája, szobordöntés a Vatikánban, az URBA nemzetközi sikere

A világ egyik legnagyobb galériája, a New York-i Pace képviseli mostantól David Lynch munkáit – a megállapodás révén Lynch karrierje során először képviselteti magát New York-i galériában. Lynch első Pace-beli kiállítása idén novemberben nyílik Big Bongo Night címmel, itt festmények és vegyes technikájú lámpa-szobrok is láthatóak lesznek – ezzel egy időben a rendező papír alapú munkáiból a szintén a városban működő Sperone Westwater galériában rendeznek tárlatot. A rendezőként ismert David Lynch első nagyjáték filmje, az Eraserhead forgatása előtt művésznek készült.  A hatvanas években a Pennsylvania Academy of Fine Art hallgatója volt és olyan installációkat és festményeket készített, amelyek előre vetítették filmjeinek általunk ismert, álomszerű világát. 

Merlin 151657173 d0b7de1c dc4d 458d b23e 55e82c7b20b3 superjumbo

David Lynch: Boy Lights Fire, 2010

Egy elégedetlen turista szerdán két 2000 éves szobrot is összetört a Vatikánban, mert megtagadták tőle, hogy találkozzon Ferenc pápával. A nagyjából ezer szobornak otthont adó Museo Chiaramonti megsérült tárgyai jelenleg egy konzerváló laboratóriumban vannak. Az intézmény híradása szerint a szóban forgó szobrok "kevésbé jelentős munkák". Hogy pontosan mi is történt? A múzeum egyik látogatója, egy ötven év körüli férfi a pápával kívánt találkozni. Amikor kérését elutasították, ő haragját a legközelebbi mellszobor felé irányította, és az így a padlóra zuhant. Miközben az elkövető megpróbált elmenekülni a helyszínről, egy másik szobor is összetört. A látogatót végül a vatikáni rendőrség állította meg, hogy később átadják az olasz hatóságoknak.

Gettyimages 548196805 2048x1341

A Museo Chiaramonti, forrás: news.artnet.com

Az URBA hazai belsőépítész csapata shortlistes a Dezeen Awards Emerging Interior Design Studio of the Year (Az év feltörekvő enteriőr dizájn stúdiója) kategóriában. A budapesti székhelyű és ma kilenc főt foglalkoztató URBA alapítói Vízkelety Rita és Lengyel Márton építészek. Stúdiójuk munkája többek között a Tisza cipő boltjai, a Nanushka üzlete, a Ramenke, a Börze, a Nomuri és az ONYX étterem – hogy csupán néhány fővárosi vendéglátóhelyeket és üzletet soroljunk. Az öt éve alapított Dezeen Awards megmérettetésén kilencven országból több mint ötezer négyszáz jelentkező indult, ahol az URBA az egyike annak a harmincegy irodának, akik közül a szakmai zsűri kiválasztja a nyertest novemberben, hat kategóriában. 

Onyx

Az ONYX étterem, fotó: Varga Marietta

Források: artnews.comnews.artnet.comoctogon.hu