HETI POP – Doha szobrai, ilyen volt a pompeji középosztály élete és irány a nyolcadik kerület

Egy Yayoi Kusama sütőtök, Rashid Johnson mozaik és egy monumentális Jeff Koons szobor van a negyven új és megrendelt köztéri mű között, amelyeket Dohában fognak bemutatni, jelentette be a Qatar Museums. A nagy volumenű köztéri művészeti program egy ambiciózus őszi szezon előszobája –  a FIFA World Cup labdarúgótorna az országban történő megrendezését és több új múzeum megnyitását megelőzően. A köztéri projekt néhány műve már látható, így Bruce Nauman 1978-as Untitled (Trench, Shafts, Pit, Tunnel and Chamber) című, Tom Claassen 2021-es Falcon című és Isa Genzken – akiről mi is írtunk – 2015-ös Two Orchids című művei. A projektben résztvevő művészek névsorában szerepelnek még élő és már halott, nemzetközileg és regionálisan ismert alkotók is. A közelmúltban kihelyezett művek alkotói a libanoni művész, Simone Fattal, az amerikai konceptuális képzőművész, Lawrence Weiner és az iraki művész, Adel Abidin.

22. richard serra 7

Richard Serra: 7 (2011)

10. simone fattal gates to the sea

Simone Fattal: Gates to the Sea (2019)

A pompeji régészek feltártak egy 2000 éves középosztálybeli otthont – több berendezett szobával és háztartási tárgyakkal. A felfedezés a régészek szerint jelentős fényt vet a pompeji középosztálybeli polgárok életére. A csapat 2018-ban kezdte el feltárni a House of the Lararium, azaz egy középosztálybeli otthon szobáit. A házat azért nevezték el így, mert van benne egy pazar szoba, amit tulajdonosai a háztartást megóvó házi szellemek imádatának szenteltek. (A lararium az ókori római háztartás védőszellemeinek szentélye volt.) A régészek két szobát vizsgáltak meg a lararium felett és alatt, egyet pedig a házon kívül. Az alsó szinten egy hálószoba és egy raktár maradványait találták meg. A hálószobán belül pedig egy részben megőrzött ágyrácsra, valamint egy párnából származó anyagnyomra bukkantak. Az ágy mellett egy faláda volt, benne egy kis tányérral és egy olajlámpával, amelyet egy a sassá átalakuló Zeuszt ábrázoló dombormű díszít. A faláda mellett előbukkant egy háromlábú asztal, rajta dísztálakkal és tányérokkal. Emellett kis kancsókat és amforákat is felfedeztek a szobában.

Attività di scavo nella stanza arredata 1 768x1024 1

Augusztusban Külkörút címmel indul a Népszínház negyed programsorozata. A várost megmozgató akció nemcsak megszólítja a helyieket, de izgalmas programokat kínál minden budapestinek, és nem utolsósorban párbeszédet indít el a környék jelenével és jövőjével kapcsolatban. A projekt mögött a kerületben működő Kastner Kommunity kávézó és közösségi tér, Oltai Kata kurátor és művészettörténész, valamint a Népszínház utcai kötődésű civil csapat, Petrik Bence, Széplaki Márk és Kehrer Ádám állnak. A Külkörút három fő helyszíne a Népszínház utca, a II. János Pál pápa tér és a Teleki tér, ahol összekapcsolódhat a tősgyökeres generáció az újonnan beköltöző fiatalokkal és a városrész iránt érdeklődő urbánus közönséggel. A közösségi projekt célja a negyed újrafelfedezése, újjáélesztése és a közös kulturális identitás megerősítése, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a budapestiek magukénak érezzék a köztereket.

Források: artnews.comartnews.comkultura.hu