HETI POP – Somogyi Hajnalka az ArtReview listáján, később nyílik a Humboldt Forum, megvan a 2024-es Manifesta helyszíne és egy Hans Memling-portré hazaútja

A londoni székhelyű ArtReview idén is jelentkezett Power 100 listájával, amelybe bekerült Somogyi Hajnalka, az OFF-Biennále alapítója, az Artmagazin Online első szerkesztője. A rangos elismerésben, amelyet immár 19-dik éve hirdettek ki, először részesült magyar szakember. „Somogyi a budapesti OFF-Biennále kezdeményezője, vezetője és kurátora, ami egy egyedi »garázsbiennálé«, és ami az egyre inkább tekintélyelvű kormányzás és az annak alárendelt »központosított művészeti infrastruktúra« összefüggésében támogatja és elősegíti a független művészeti élet kibontakozását” – olvasható a 96-dik helyen végző Somogyi Hajnalkáról az ArtReview oldalán. Külön érdekesség, hogy az első helyre általában a művészeti világ egyik befolyásos alakja kerül, ám ebben az évben egy mozgalomnak sikerült a legnagyobb hatást elérnie a művészet területén, ez pedig a Black Lives Matter.

Somogyi landscape photo marcell esterházy

Fotó: Esterházy Marcell

Korábban mi is írtunk róla, hogy jelentős csúszás után decemberben nyílt volna a berlini Humboldt Forum – ez a terv azonban meghiúsult. A  porosz királyi palota részleges rekonstrukciójában megvalósuló hatalmas, új múzeumkomplexum harmadszorra halasztotta el megnyitását idén a Németországban november eleje óta érvényben lévő járványzár meghosszabbítása miatt. A  zárva tartásra vonatkozó szabályok december 22-ig biztosan nem változnak – a Humboldt Forum pedig december 17-én nyitotta volna meg kapuit. Mivel a fizikai megnyitó elmarad, a múzeum vezetői úgy döntöttek, hogy december 16-án, este 7 órától élő bejelentkezésben mutatják meg az intézmény belső tereit és kiállításait.

5f9146f7d2fe0 eroeffnungsbuch coe3301 xl

A Humboldt Forum épülete

2024-ben az Európában rendezett Manifesta biennálé Barcelonában és további 10 katalán városban lesz látogatható. A helyszínválasztással az a célja a rendezvénynek, hogy fevegye a küzdelmet a művészeti világra jellemző polarizáció és megosztottság ellen. A kiállítás szervezői nyilatkozatukban elmondták, hogy lokáció-választási stratégiájukat az is befolyásolta, hogy az említett helyszínen az elmúlt években komoly teret nyert a szeparatista mozgalom és a szélsőjobboldal. A Manifesta soron következő, 2022-es kiadását Prisztinában rendezik majd, a 2026-os kiadás helyszínéről pedig annyit tudunk, hogy a szervezők egy eddig meg nem nevezett német várossal tárgyalnak.

Sikertelen volt egy Hans Memling-portré eladása a Christie’s aukcióján – ezt követően a tulajdonosa visszaadta a képet Brugge városának, ahol a festmény 500 évvel ezelőtt készült. A kép tulajdonosa, az amerikai filantróp és exdiplomata Bill Middendorf a képet a városban található Memling Museumnak ajándékozta. A olajjal fahordozóra festett portré eredetileg egy triptichon bal oldali elemeként készült – a triptichon jobb oldalán egy olvasó nő, középen pedig nagy valószínűséggel egy keresztrefeszítés-jelenet volt látható. A portré valószínűleg Francisco de Rojast ábrázolhatja és Memling 1470 körülre datálható korai munkája.

50374774646 e5162f1f24 k

Hans Memling portréja Francisco (?) de Rojasról © Musea Brugge

Források: artreview.comtheartnewspaper.comnews.artnet.comtheartnewspaper.com