HETI POP – Van Gogh-felfedezés, digitális megőrzés,újabb Trafalgar téri pop-up szobor és Munkácsy-festményt adományoztak Békéscsabán

Egy Van Gogh-rajongó művészettörténeti detektív felfedezte a művész halála előtt készített utolsó munkájának valódi helyszínét. A néhány órával Van Gogh 1890. július 29-én történt öngyilkossága előtt festett, Gyökerek című kép helyszíne Párizstól északra található – ma pedig már emléktábla is jelzi a hely történetét. A  Gyökerek című festményről néhány éve derült ki, hogy valójában a művész utolsó alkotása, a korábban utolsó festménynek tartott, szimbolikus értelműnek tulajdonított  Hollók a gabonaföld felett helyett. A festményen ábrázolt fák valódi helyszínének felfedezése Wouter van der Veenhez, az Institut Van Gogh tudományos vezetőjéhez köthető, a felfedezésben pedig régi, auversi képeslapok voltak segítségére.

Postcardcolorized

Forrás: theartnewspaper.com

A Neomam kreatív stúdiója gifeket készített arról, hogy a közös emlékekként megőrzött régi építészeti remekek hogyan nézhettek ki eredeti pompájukban. Először ikonikus romokat képzeltek el megépítésük idejében, most azonban 6, az UNESCO örökségébe tartozó helyszínt örökítettek meg – olyan kulturális helyszíneket, amik jelenleg veszélyben vannak és örökre eltűnhetnek a Föld színéről katonai okokból, természeti katasztrófa vagy az urbanizációs folyamatok miatt. Az új sorozatban többek között szíriai, panamai, izraeli és iraki épületek vannak.

World heritage in danger jerusalem designboom 1800

Forrás: designboom.com

Négy hónapos csúszás után kikerült a londoni Trafalgar térre a Fourth Plinth (Negyedik lábazat) köztéri projekt legújabb alkotása. Heather Phillipson hatalmas olvadó édességet és a tetején ülő cseresznyét, rajta pedig egy  hatalmas legyet ábrázoló szobra 2022 tavaszáig lesz látható. A munkát eredetileg márciusban installálták volna, de ez a koronavírus miatt július 30-ára csúszott. Heather Phillipson szobrán van egy funkcionáló drón is, amely élő közvetítéseket nyújt a művész által létrehozott weboldalon. Ugyanezen a weboldalon egy a közvetítéseket és a szobrot kiegészítő, a művész által készített audiokollázs is elérhető.

Heather phillipson with the end. photo credit david parry pa 1 683x1024

Forrás: news.artnet.com

Felmenőikről készített korai Munkácsy-képeket ajánlott fel a Vidovszky család a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum hamarosan nyíló új állandó kiállításához. A Vidovszky Jánost és nejét, valamint leányukat, Matildot ábrázoló, a festő korai korszakából származó portréhármast helyezett letétbe a Vidovszky család a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A csabai származású Vidovszky János annak a gróf Apponyi családnak volt az intézője a Békés megyei Gerendáson, amelyből az 1920-as párizsi békekonferencián a magyar delegációt vezető Apponyi Albert is származott. A múzeum több mint százéves fennállása óta soha ennyi Munkácsy-mű nem szerepelt az állandó kiállításon, a három portréval együtt 19 eredeti alkotás lesz látható a tárlaton, amelynek értéke közelíti az ötmilliárd forintot. Az új állandó Munkácsy-kiállításra az intézmény a Magyar Nemzeti Galériától (MNG) hat festményt kapott tartósan kölcsönbe, saját képanyagukból tíz alkotás alkotja majd a tárlat gerincét. 

Munkacsy bekescsaba mtiMTI / Rosta Tibor

Fotó: MTI / Rosta Tibor

Források: theartnewspaper.com, designboom.com, news.artnet.com, MTI


full_006091.png
HETI POP – Artemisia Gentileschi-festmény aukción, ellopott Banksy-graffiti és a MOME hallgatói Stockholmban

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.