Bucsi Réka animációs rövidfilmje, a LOVE megnyerte az Oscar-kvalifikáló RiverRun nemzetközi filmfesztivált

Á​prilis 9-én ért véget a 19. RiverRun Nemzetközi Filmfesztivál, melyen Bucsi Réka magyar-francia koprodukcióban készült elsőfilmje, a LOVE a zsűri díját nyerte. Az amerikai fesztivál értékelőbizottsága a film kiváló stílusa, humora és a kivételes vizuális történetmesélése miatt ítélte oda a díjat Bucsi animációjának. Mivel a RiverRun Oscar-kvalifikáló fesztivál, ezért a nyertes alkotások automatikus meghívást kapnak az Akadémia szűkített listájára. A LOVE így a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában vált esélyessé a 90. Oscar-gálán.

Bucsi Réka: LOVE, 2016, animációs film, teaser

Bucsi Réka nem először kerül​​ Oscar-közelbe: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció mesterszakán készült diplomafilmje, a Symphony ​No. 42 a melbourne-i nemzetközi ​f​ilmfesztivál legjobb animációjának járó elismerést nyerte 2014-ben, mellyel esélyessé vált az Oscar-jelölésre. A ​​Symphony ​​​No. 42 felkerült a tízes szűkített listára is, de végül nem jutott az öt jelölt közé.

Fülöp József, MOME rektora is elismerően nyilatkozott hallgatója munkájáról a vele készített interjúnkban:

„Amit szerettem volna, abból sok minden meg is valósult, a hallgatóink a nemzetközi mezőnyben is sikeresek (mutatja ezt az is, hogy Bucsi Réka diplomafilmje, a Symphony No. 42 bejutott az Oscarra jelölt animációs filmek listájára 2014-ben, Andrasev Nadja animációs rövidfilmje pedig megosztott harmadik díjat kapott Cannes-ban a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban). Erre nem is számítottam, csak szerettem volna, ha a hallgatóink kijutnak a nemzetközi színtérre, mert az világos volt, hogy ugyanolyan tehetségesek, mint mondjuk a franciák, csak nincs egy itthonról bejáratott kapcsolatrendszerük, nem közlekednek olyan természetességgel Európában, nem látják meg a lehetőségeket és nem kapnak a tehetségüket kibontakoztató képzést. Én ezen szerettem volna változtatni: segíteni őket, eszközöket adva nekik.”

(A teljes interjú AZ EGYETEMNEK JÖVŐKUTATÓ INTÉZETKÉNT KELLENE MŰKÖDNIE... címmel itt vagy a 2016/4. Artmagazin 26-30. oldalain olvasható.)

Bucsi Réka: Symphony no. 42, 2013, animációs film, 10 min. (still)

A LO​VE világpremierjére februárban, a Berlinale Shorts versenyprogramjában került sor. Észak-amerikai debütálása a rangos texasi South by Southwest (SXSW) fesztiválon, míg az ázsiai premier Hongkongban volt. A filmet eddig negyven országban vetítették, a nemzetközi fesztiválmeghívások száma már 120 fölött van, a RiverRun zsűrijének elismerésével pedig már 17 díjnál tart a negyedórás magyar–francia animáció. 

 

Kapcsolódó tartalom:

Topor Tünde: AZ EGYETEMNEK JÖVŐKUTATÓ INTÉZETKÉNT KELLENE MŰKÖDNIE... BESZÉLGETÉS FÜLÖP JÓZSEFFEL, A MOME REKTORÁVAL, Artmagazin 2016/4. 26-30 o.