Appom, appod, appja

Művészeti infók a mobilon

Nemes Attila

Somogyi Hajnalkától kaptam a felkérést, hogy szeretnének egy kritikát az Art Center Budapest mobil appról olyan valakitől, aki valamelyest ért a kortárs művészeti szcénához és az alkalmazásokhoz is. Mivel foglalkozom kortárs kultúrával és alkalmazás fejlesztéssel, sőt többször impulzus-felhasználója voltam ilyen szolgáltatásoknak utazásaim során, kaptam az alkalmon, hogy megnézzem, mit tud egy artapp Budapesten.

Három fő szempontot érvényesítettem:

  • Megnéztem a szimpla lokál és beutazó felhasználó szemével, aki ritkán vagy gyakran művészeti eseményeket látogat - hogyan épül fel a tartalom, mennyire relevánsak az információk, illetve a felhasználói élmény, felhasználói interakció (UX, UI) mennyire átgondolt, következetes?
  • Érdekelt, hogy a grafikus felhasználói felület (GUI) mennyire támogatja a működést, ja és mennyire jön be nekem (szubjektív esztétikai értékelés)?
  • Ezen felül megpróbáltam az általános arculatról is véleményt formálni (grafika in generál).


Az egyszerűség kedvéért az iOS alatt futó alkalmazásokat néztem meg.
Hogy egy kalap alatt sok appot megismerjünk, hozzávettem még a Budapest Design Map-et, illetve a nemrégiben debütált Artguide-ot (Artforum) és az ArtFund Art Guide szolgáltatását. Ehhez jönnek még említés szinten az itt-ott használt és korábbi iPhoneokról előguberált, sokszor már nem is aktualizált tartalommal elpenészedő városi művappok (iMuseum, SF, Melbourne, stb.) Találtam még egy nagyon beharangozott artnear nevű alkalmazást, amiről azt állítják, hogy ez lesz a best ever, de még nem érhető el az App Store-ban. Itt érdemes megjegyeznem, hogy a legtöbb városban csináltak, csinálnak, vagy fognak ilyet vezetőt csinálni, de sajnos ezek nagyrésze az üzleti modell korlátoltsága miatt hamar beporosodik, elhal.

Ki használ ilyen cuccot?

Egy biztos, hogy olvas és ért angolul, hiszen az Art Center Budapest nyelve ez.
Aki nagyon tudja mit keres a kortárs művészeti kínálatban az nem fog ilyen információforrásra hagyatkozni, mert nagyon szűk körből merít. Az Art Center 45 művészt tart nyilván (2013.07.16.) és 14 művészeti helyszínt. Olyan kiállítóhelyek maradnak ki, mint a Trafó Galéria, Kiscelli Múzeum, Liget, stb. Galériák közül ezen az appon keresztül nem látszik például a Kisterem, a Knoll, a Trapéz, hogy csak random soroljak párat a sok hiányzóból. Az Artforum Art Guide-ja 9 budapesti kiállítóhelyével nem is mutat sokkal szegényesebb képet a helyi kortárs képzőművészeti térképről, mint a lokál verzió. Az Art Center Budapest tartós piacon maradásához ennél többre lesz szükség.

Beutazó profik valószínűleg nem innen fognak tájékozódni a helyi hot topikokról, inkább küldenek pár e-mailt ismerőseiknek és tippeket kérnek, vagy közösségi oldalakon szereznek be információkat.

Kevés infóval rendelkező helybeli, művészet iránt hirtelen érdeklődést mutató, angol nyelven tájékozodó pesti jöhet szóba. Hm? És persze a hétvégi sörözös turista is keres néhány programot koradélutánra, ami lehet, hogy épp kortárs képzőművészet lesz. Hm? Szívesen olvasgattam volna az Art Center use case dokumentációját a nyaralásomon, de most maradjunk annyiban, hogy innen a kanapéról nézve nem látok bomba erős felhasználókat, ami megnehezítheti egy szolgáltatás valid felépítését. Emellett még érdemes megjegyezni, hogy a jó ideje sikeresen működő szolgáltatások, mint az ikOn vagy az index-link a helyi igényeket nagyrészt kiszolgálják. Megérne egy ötletelős délutánt összehozni velük.

Ha már említettem, hogy én valaha használtam ilyen alkalmazást, felmerül a kérdés, hogy mire? Rossz jel, hogy csak a legelső iPhone készülékemen találtam ilyeneket, ami évek óta egy fiókban nyugszik, sem az azt követő, sem a jelenlegi gépen nem fut ilyen alkalmazás (leszámítva, hogy a teszteléshez letöltöttem az összes említettet), és nem is tervezem telepítésüket. Az elsőn is csak olyanokat találtam, amiket távoli helyeken az arcomba nyomtak, és naivan azt feltételeztem, hogy segíteni fognak a tájékozódásban. Az ezekből származó infókat szinte minden esetben felülírták a helyi szcénából érkező, esti sörözések alkalmával begyűjthető tippek.

Ha már nem tudjuk biztosan, hogy ki fogja használni, nézzük meg, hogyan?

Ami a tartalmat illeti, az Art Center Budapest viszonylagosan szűk körben (kevés hely, kevés művész) alapos információval szolgál. Megtudhatjuk, hogy az egyes galériák mely művészekkel foglalkoznak, milyen kiállításaik vannak, és korrekt információt kapunk elérhetőségükről. A művészek néhány kiemelt munkáját és életrajzát is megnézhetjük. Ezzel szemben például az Artforum appja nagyon visszafogott, ha részletekről van szó. Például Deák Erika galériájáról annyit tudhatunk meg, hogy kortárts képzőművészettel foglalkozik, viszont egy gombnyomással tárcsázhatjuk - ahol btw egy magyar nyelvű, kicsit szakadozott hangminőségű üzenetrögzítőbe futunk nyitvatartási időn kívül. Az Art Centerben szintén tárcsázhatjuk a Deák Erika Galériát, sőt mobil számot is hívhatunk, ha nagyon sürgősen egy galériában támad elvégzendő dolgunk.


galéria infó / Artguide/Artforum


galéria infó / Art Center Budapest


Ami pozitívum az Art Centerben, hogy szépen összekapcsolták az infókat, finoman, puhán suhanunk a galériák, művészek, események háromszögében. Pillanatokon belül egyértelműen kiderül, hogy az említett galériában a “Why do not you say hello ever again?” című kiállítást tekinthetjük meg – bármit is takarjon ez a teljes képernyőt beterítő cím.

Picit zavaró az „Artist” nézetből egyből a képekbe futni és csak egy tap után választani a back, cv, info gombok közül. Ezt meg lehetne oldani nagyvonalúbban, kihasználva az iOS adta lehetőségeket, szemben ezzel a 386-osok világára emlékeztető, piros alapon fehér, tapra megjelenő gombocskákkal. Például lehetne a művész önéletrajzát jobban elhelyezni, vagy ha ragaszkodik a tervező a gombokhoz, akkor egy visszafogottabb megoldást választani - ezekkel a piros gombokkal más országokban atombombákat indítanak! A info gomb megnyomására megforduló kártya praktikus adatokkal szolgál a művekről: cím, méret, technika, év.


műalkotás nézet / Art Center Budapest


Az „Exhibitions” nézet teljesen jó. Minden fontos infót megkapunk a kiállításról: mi, hol, mikor, elérhetőségek, viszont itt is nagy hiányosság a szűk választék.

Jó ötlet lett volna a kiállításokról kivonatokat közölni, vagy saját ajánlókat írni. A kiállítóhelyek honlapjáról kikopizott, sokszor fárasztóan hosszú leírások kicsit lelassítják a kiválasztási folyamatot. Például ebben az Artforum alkalmazása sokkal hatékonyabb, 1-2 mondatos intrókkal rövidre zárja a történetet, ezzel dinamikus, áttekinthető élményt ad. A Center hosszú kopipészt leírásai miatt úgy érzem, mintha Budapest művészeti helyei nem tudnák pontosan, mit szeretnének nyújtani a látogatóknak. Persze nem olvasom el a negyedik oldalra gördülő szöveget, vadul keresek pár izgalmas infót, nem találom, megyek tovább.

Ennek végletes ellentéte a Budapest Design Map, ahol semmi aktuális infót nem találunk, kizárólag a design „helyek” nevét, elérhetőségeit és elhelyezkedését, egy-egy profilképpel megtűzdelve, kategorizálva. Ők energiát fektettek az arculat és a GUI kialakításába, viszont a tartalom-design háttérbe szorult – a forrásaikat elnézve a fenntarthatóság miatt. Nagyon jót tenne az alkalmazásnak 1-1 recens információ, programajánló, de ha egy design hét promóeszközének tekintjük, akkor teljesen rendben van.


esemény oldal / Art Center Budapest


esemény oldal / Artguide/Artforum


helyszín kategória, áttekintő nézet / Budapest Design Map


helyszín nézet / Budapest Design Map


Ha már GUI, akkor nézzük, mit tud ezen a téren az Art Center Budapest. A nézetek világosak, áttekinthetők, értelmezhetők, de stílusuk kevés van. A nem túl előremutató Artforum appjával összevetve is határozottan szegényes, provinciális a felület, még akkor is, ha kiszolgálás szempontjából semmi nagy tragédia nem történik. A képek kisebbek, zsúfoltak az előnézetek (míg az Artfoumnál három téma jelenik meg egy oldalon, addig az Art Centernél nyolc), sok a felesleges „irányítótábla”, bár nem tudom, hogy ez mennyire volt az arculat adottsága. Néha olyan érzésem volt, mitha a tervező(k) szíve szerint nem is iOS-re tervezett volna, vagy sokkal otthonosabban érezné magát egy webappal.


helyek, áttekintő nézet / Art Center Budapest


helyek, áttekintő nézet /Artguide/Artforum


Ami az arculatot illeti, az számomra a legérthetetlenebb probléma. Egy kortárs képzőművészetre szakosodott alkalmazástól több progresszivitást, vagányságot várnék. Ezek a halványszürke drapériák a háttérben, a fehér-szürke átmentek piros gombokkal és nyilakkal felvarrva. Hm?
A hasonlóan csúnyácska ArtFund ArtGuide világát a tudatosan alkalmazott magenta szívecskék és vonalzók emelik át azon a kerítésen, amin az Art Center grafikája létrával sem tudna átmászni. Persze ez ízlés kérdése is.


ArtFund/ArtGuide

Lehetnének nagyvonalúbbak a képkivágatok, érdekesebb, figyelemfelkeltőbb részletekkel. A pici kép, sok szöveg helyett látványosabb képkezelés, kevés, lényegretörő szöveges infó.


kiállítás info oldal, részlet / Art Center Budapest

Teljesen hiányzik az „About” rész, amitől bizonytalan leszek, főleg ha messziről jövök és semmit nem tudok az esetleg elém kerülő helyi művappról. Kik, miért csinálják? Kis App Store ID kutatás és googlizás után annyit találok, hogy: APPlication Center Informatikai és Tanácsadó Kft., Budapest 2. ker. Őzgida utca. Ezzel az infóval nem vagyunk beljebb. Jó lett volna kitalálni valami motivációs történetet, megmutatni pár jó arcot a csapatból, akiknek könnyebben elhiszem, hogy a helyi szcénát jól ismerő társasággal van dolgunk.



A szerzőről:
Nemes Attila művészettörténetet és kommunikáció elméletet tanult az ELTE-n és a UC Berkeley-n. A Kitchen Budapest egyik alapító tagja, az OS Kantine alapítója, több egyetemen ad elő, kutat és publikál, projekteket szervez művészet & technológia témában.