Enjoy Dózsa!

A Dózsa-mítosz újragondolására sarkalló kiállítás az MKE Intermédia Tanszék szervezésében

Az MKE Intermédia tanszék első- és másodéves hallgatói egy kiállításban foglalták össze azt a közel egy éves gondolatmenetet, amit az idén 500 éve történt Dózsa György-féle parasztfelkelés köré építettek. A hallgatók a közös munka során a 2B Galéria terét egy a (művészet)történeti tények újragondolását inspiráló közeggé alakították. A kiállítás egyik termében meghívott művészek munkái tették teljessé a koncepciót.

Az 1514-ben kirobbant magyar parasztlázadás vezérén, Dózsa Györgyön a lázadást leverő főurak kegyetlen bosszút álltak. Fejébe izzó vaskoronát nyomtak, elevenen megsütötték és alvezéreit arra kényszerítették, hogy a még élő Dózsa húsából egyenek. A korabeli viszonyok között is kirívóan kegyetlen büntetés célja az örök időkre szóló elrettentés volt.

Az urai ellen fellázadó Dózsa képét elöször tehát a hatalom határozta meg, és ha kellett, ezt a korabeli művészeti ábrázolások hűen követték, hiszen világos volt a megrendelő -- szállító viszony. Ahogy ez lassan föllazult, a XIX. század második felétől kezdve, úgy előbb az írók, majd a festő Derkovits Gyula változtattak alapvetően az addig hirdetett Dózsa-értelmezésen, a hivatalostól radikálisan eltérően bemutatva a történetet. Ebben az esetben az új hatalom követte a művészeket, és 1945 után
hivatalosan is hős lett a lázadóból, és ennek megfelelően, a megrendelő -- szállító viszony értelmében, számos köztéri Dózsa-ábrázolás született. A festészet, grafika műfajában egy spontánabb és zavarosabb Dózsa-hullám követte ezt a folyamatot.

Ebből a tengerből egyedül Maurer Dóra
Keressük Dózsát c. műve emelkedik ki, mert a Dózsa mémhez az elődökhöz méltó komolysággal ez tudott csak hozzászólni, amennyiben annak manipuláltságára utalt.

Ez a kiállítás ezen a szinten próbált hozzászólni a témához.


Kiállítók:
az MKE Intermédia Tanszék első- és másodéves hallgatói
Böröcz András
„Derkovits Gyula”
Maurer Dóra
Mécs Miklós
Reischl Szilvia
Révész László László
Roskó Gábor

Kurátor:
Sugár János


Megnyitó: 2014. április 18. péntek, 18.00


Helyszín: 2B Galéria, Budapest  IX. ker. Ráday utca 47.

A kiállítás május 23-án zárt.