VIDEÓ – KIK-MIT-HOGYAN?

A kik-mit-hogyan? az 'Ahogy fent, úgy lent - ami nagyban, az kicsiben' című diplomaprojekt keretében létrehozott kisfilm, amely a Magyar Képzőművészeti Egyetem Kortárs művészetelméleti és kurátori ismeretek mesterképzésében végző hallgatók – Fodor Balázs, Kósa Jázmin Aglája, Kovács Kristóf /Sajnos Gergely/, Novák Lea – diszkurzivitásra épülő kiállításának részét képezte.

A tárlat négy tematizált megközelítésben - közösség, presztízs, elitizmus, ellenállás - vizsgálja a hazai kortárs képzőművészeti intézményrendszer működését, amelyet több szatellitesemény összekapcsolásából szerkesztett kiállításon keresztül mutatott be, elsősorban a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) tereiben.


kik-mit-hogyan? című interjú alapú kisfilm a hazai kortárs művészeti intézményrendszer csoportkohéziós viszonyait kívánja feltérképezni a szakmában mozgó személyekkel. Az interjú alapú kisfilm célja megvizsgálni a művészeti színtér környezetét, a benne mozgók egymásra hatását, hogy milyen tényezők és csoportosulások befolyásolják az egyének fejlődését, a közeg nyitottságát, illetve zártságát. A film kilenc szereplőjével egy szűk metszetet reprezentál a mai viszonyokról: alkotói, kurátori, galériás, illetve újságírói szempontokból. A szereplőket kifejezetten a művészeti intézményrendszerben jelenlévő „elitizmusról” kérdeztük, annak feloldhatóságáról, illetve létjogosultságáról.

kik-mit-hogyan? projekt a jelenlegi kortárs művészeti színtér viszonyainak különböző aspektusait kívánja vázolni, mely által valamelyest diagnosztizálható a helyzet. Ugyan nem vállalkozhat expliciten a változtatásra a téma összetettségéből fakadóan, ám lendületet adhat azoknak, akik szeretnének változtatni közeg ezen aspektusain.


A film szereplői: Bagi Attila, Erhardt Miklós, Fenyvesi Áron, Galántai György, Molnár Annamária, Nagy Gergely, Orbán György, Rózsa Luca Sára, Simon Zsuzsi
Operatőr: Simon Zsuzsi
Vágó: Bencze Blanka
Rendező, producer: Kósa Jázmin Aglája


Ahogy fent, úgy lent - ami nagyban, az kicsiben

103_Melyi1.jpg
„A nemzeti gyűjtemények elintézése”

Tóth Ferenc könyvének elolvasása után olyan megnyugtató érzés uralkodhat el bennünk, mint amikor otthon rendbe tettük a könyvszekrényünket: az egyes darabok addig is ott voltak, a gerinceken álló neveket jól ismerjük, a művek nagy részét olvastuk – most viszont hirtelen a struktúra is letisztult. A Mű-Kincs-Tár című könyvet elolvasva nemcsak a magyar múzeumi rendszer első száz évének története válik világossá, de éles körvonalakkal rajzolódnak ki a magyarországi kulturális intézményrendszer szerkezetének általánosabb alapjai is. Minden tekintetben mai jelentőségű könyvről van szó. Nemcsak azért, mert a tárgyalt időszakban (1802–1906) létrehozott Nemzeti Múzeum, Iparművészeti Múzeum és Szépművészeti Múzeum mindmáig a magyar múzeumi rendszer három legfontosabb eleme, hanem mert jelenlegi helyzetük, tervezett jövőjük sok szálon összefonódik (illetve összefonódhatna) kialakulásuk történetével.

Screenshot 2021-05-25 at 15.08.19.jpg
„Sohasem voltam egy múltba révedő ember” – Interjú Koronczi Endrével

Az elmúlt év arról szólt, hogy a kialakult kényszerhelyzetben a hazai és nemzetközi élet jelentős része megkezdte programjainak digitális térbe költöztetését. Annak köszönhetően, hogy a kiállítóterek hosszú ideig zárva tartottak, rengeteg új felületen találkozhattunk programokkal – mindezt azért, hogy a bezárt ajtók mögött rendezett kiállítások valamilyen formában megtalálhassák közönségüket. Ennek apropóján ültünk le beszélgetni az egyik legelső hazai, kifejezetten az online térben működő kulturális vonatkozású oldal, az ikOn alapítójával. Az ikOn huszonegy éve működik és azóta a hazai képzőművészeti élet eseményeinek egyik legfontosabb adatbázisává vált.