EZT NÉZD – Hétvégi ajánló a mikrokozmoszok jegyében

Négy esemény, három kötet, két város.

Ma délutántól látható Teller Péter Mikroklímák című tárlata az aqb-n. „Ezek a növénytárolók eredetileg a viktoriánus Anglia expedícióinak korszakából származnak, és azért találták fel őket, hogy életben tartsák a növényeket a tengerentúli utazások során, majd később egyben pajzsként is szolgáljanak a városok légszennyeződése elől. A művész olyan apró kompozíciókat hoz létre ezzel a technikával, amelyek arra invitálnak minek, hogy perspektívánk megváltoztatásával felfedjük rejtett mikrokozmoszaikat.” A kiállítás ingyenes és az aqb Open House: ⁽⁽ᵐⁱᶜʳᵒ⁾⁾ eseménycsokor része, amely péntektől vasárnapig tart.

376775346 212762858462440 1377344355739535071 n

A Nyitott Műhely és a titokzatos su\curesale könyvkiadó közös eseményén Harcos Bálint SZÉRIA, Lanczkor Gábor Szaturnuszi mesék I. és Szabó Marcell No Room című kötetei kerülnek bemutatásra. Este héttől a Nyitottban. Szabó Marcell 2021-ben emlékezetes szöveget írt hozzánk Kiss Adrian munkáiról: „Nincs kötszer, ha a domborzati képet az emberporra zúduló árvíz, a zsíros sár, a munkára fogott sötét vérkeringés mossa a bőrszabású Pireneusok ráncaiban, nem rejtegetve, hogy a kihűlt és kitakart világgal egyedül a felszín ellenkezhet, nem fedélként vagy egy körhintakupak egyszeri szédületével, de felvizezve, és nem minden malícia nélkül, a sivár paletta lakóit. Egyikük úgy fogalmaz, hogy bőrig ázott, és ezzel kapitulál a részeg teremtés előtt, ahol bármi és bárki szivaccsá változhat, kivéve a bőrt, mely borítékként nem elegyedhet, nem is ázhat.

Szeptember 22 és október 23 között kerül megrendezésre a Flaszter – I. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé. A résztvevők között van többek között Bartha Márk, Borsos Luca, Horváth Gideon, Kelemen Kristóf és Petrányi Luca, akiknek projektjeiről már több ízben is adtunk számot az Artmagazin Online-on. „A köztéri eseménysorozat célja, hogy kortárs művészeti produkciókkal hívja fel a figyelmet Budapest elfeledett történeteire, új lehetőséget adjon az emlékezésre, a város más szempontú megtapasztalására, láthatatlan közösségek bemutatására és új kapcsolatok teremtésére. A köztér közösségi jellege ma vágyak és elvárások ütközője: sokszor azt érezzük, hogy épp a ‘köz’ szorul leginkább ki a köztérről.

Erdélyi Gábor: 7 baleset hiány harmónia 2021 akril polikarbonát fa fém 54x44x65cm

Erdélyi Gábor: 7 baleset hiány harmónia 2021 akril polikarbonát fa fém 54x44x65cm

Holnap 17 órakor nyílik meg a Szentendrei Képtárban Erdélyi Gábor Társításaim című kiállítása. „Erdélyi Gábor olyan sorozatok formájában fejti ki a műfajának vizuális és elméleti kritikáját is érintő koncepcióit, amelyekben már nem működnek a művészettörténeti nyelvezet általános fogalmai. Egyetlen ponton tartja szigorú határok között tevékenységét, és ez a munkáinak végletekig professzionális technikai kidolgozottsága.