EZT NÉZD – a Petőfi utcától Teotihuacánig

Programajánlónkban ENCHANTING TIME és a Petőfi utcák.

Augusztus nyolcadika és tizenegyedike között minden este nyolctól éjfélig tart majd egy különleges program a DOXA kiállítóhelyen. Több ezer, vagy akár millió éves ásványok a főszereplők, illetve maga a látogató, akinek itt módja lesz hosszabb időn át is kitenni magát öreg kristályok kisugárzásának, akár közvetlen érintés útján is. Kis Judit intermédia művész és Prókai Fanni tárgytervező az öngondoskodást középpontba helyező projektjében ezek a kristályok az elsődleges médiumok. Kettejük találkozása is a kövekhez köthető: a kiállításon látható tárgyakat mindketten a mexikói Teotihuacánban készíttették, helyi kristályok felhasználásával és az ottani mesterek segítségével. 


Munkáikban a felhasznált, megmunkált anyagok „vezetik” majd azokat, akik eljönnek valamelyik este a DOXÁ-ba, és részt vesznek abban a folyamatban, amelyben átélhetővé válik maga az idő. Akár az is, amit saját magunkra akarunk fordítani. (A helyszínről még annyit: amikor nincs kiállítás, ez az Artmagazin szerkesztőségi fészke. A kiállításon szerzett élmények elmélyítéshez, és a mexikói kapcsolathoz ajánljuk legutóbbi számunkból a Leonora Carringtonnal készült interjút, hiszen az angol származású Leonora 1945-től Mexikóban élt férjével, Robert Capa asszisztensével, a magyar származású Weisz Imrével (alias Chiki) – a lapszámhoz a helyszínen hozzá lehet jutni.)

Enchanting Time, DOXA, Budapest 1088, Bródy Sándor utca 36. Kurátor: Mucsi Emese

Mielőtt a Bródy Sándor utca felé vennétek az irányt, ellátogathattok a Nagymező utcába, ahol a Petőfi utcák népéről beszélget a Capa központban Virágvölgyi Istvánnal Winkler Nóra (újabb Artmagazin-vonatkozás!). 

Fotó: Mohai Balázs

Fotó: Mohai Balázs

Magyarországon Petőfi Sándorról elnevezett utcából van a legtöbb, és mert Petőfi is keresztül-kasul bejárta az országot, egy fotósokból álló formáció, a Pictorial Collective is ezt tette, az így készült sorozatokkal a magyar társadalom szubjektív látleletét adva. Ha ragaszkodni akarnánk ahhoz, hogy a Petőfit az ötvenes évek ideológiájának szolgálatába állító Illyés Gyula-művet is megidézzük, akkor úgy is mondhatnánk: arról lesz szó, minek a népévé vált időközben a „puszták népe”.  

Petőfi utcák népe – Winkler Nóra a kiállítás kurátorával, Virágvölgyi Istvánnal tart tárlatvezetést

Kiállítók: Bácsi Róbert László, Bődey János, Hirling Bálint, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon †, Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Urbán Ádám és Végh László, a Pictorial Collective tagjai. Kurátor: Virágvölgyi István
Augusztus 8, kedd, 17:00, Capa Központ

full_004620.jpg
Kis Judit első önálló kiállítása Genfben - I HAVE NEVER HAPPENED

Kis Judit a legújabb műveit mutatja be a genfi topic – espace d’art independentben. A kiállítás fókuszában az emberi kapcsolatok és a szerelem áll. 

full_000339.jpg
Robert Capa titkai

Mikor 1954-ben minden idők legrangosabb képes magazinjának, a Life-nak a tudósítójaként felrobbant egy taposóakna a lába alatt, már rég beírta magát a fotótörténet nagykönyvébe. Robert Capa (született Friedmann Endre) merész akciófotóival megalapozta a modern haditudósítás műfaját. „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel” - mondta a zöldfülű kezdőknek. Ő mindig az első sorból fényképezett, ahogy ezt a spanyol polgárháborúban készített, most előkerült több ezer negatívja is tanúsítja.