EZT NÉZD! – Nyári órák

Nyár-közepi programajánlónk a hét második felére.

Screen shot 2017 03 14 at 23.15.06

1952 május elsején Kovásznai György, Keserü Ilona és Neufeld (Major) János. Kresz Irén fotója


A MODEM és az Együtt Balatonudvariért Egyesület együttműködésében és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával megvalósuló Keserü 90 – A balatonudvari sírkövektől a párizsi Pompidou Központig című köztéri fotókiállítás megnyitója július 15-én, szombat délután négy órától kerül megrendezésre. Az esemény kerekasztal-beszélgetésén, amelyet Vizi Kata moderál, részt vesz Zsikla Mónika, a kiállítás kurátora, Valkó Margit, a Kisterem Galéria tulajdonosa, Barabás Zsófi képzőművész, Ernszt András, a Pécsi Tudományegyetem Festészet Tanszék tanszékvezetője és Fehér Dávid művészettörténész, a KEMKI igazgatója. A művésszel folytatott beszélgetések alapján Topor Tünde írt életrajzot Keserüről még az Artmagazin második számába, valamint 2017-ben Geskó Judit készített nagyinterjút az akkor nyolcvannégy éves alkotóval A Szépművészeti Múzeum képei az emlékezet terében című cikksorozatába

Üveges Mónika 2019-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, a MAMŰ Társaság és a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója tagja, a SKURC artist-run space társalapítója. Művészetében az organikus-szintetikus, állati-növényi különbségekkel foglalkozik. Bouquet of címen bemutatott installációja rendszertani kategóriák vizualitását játssza ki egymással szemben, amelynek eredményeként egyszerre állati és növényi jegyekkel rendelkező lény születik. Üvegesre mind elméleti, mind gyakorlati szinten jellemző a hibridizáció, hiszen formai szinten is vegyíti a szobrászat és festészet felületképzését. Metaforikus alliterációkra épülő kutatása végső soron a testiségről szól, az embert és annak környezetét az anyagiságon át vizsgálja. Az installáció soft openingje holnap nyolckor kezdődik a Cairo Contemporary Budapestben.


Janky Máté, Molnár Csaba és Muskovics Gyula immerzív performansz előadása, a The Last Hour című előadása az aqb 4D Space terében pénteken este nyolctól látható ismét. A darab képzőművészeti és irodalmi referenciákon keresztül a queer szörnyetegek helyét keresi a homonormatív társadalomban. A Lisa Duggan által a 2000-es évek elején bevezetett kifejezés a heteronormatív értékrendet támogató, konformista, mainstream meleg és leszbikus közegre és asszimilációs politikájára utal. Az ilyen ideálok átvétele Bruce LaBruce kanadai filmrendező szerint a meleg kultúra radikális jellegének az eltűnéséhez, ezáltal pedig, halálához vezet. Az utolsó óra című előadás Muskovics Gyula A person who functions normally in a sick society is himself sick (Az, aki normálisan működik egy beteg társadalomban, maga is beteg) című esszéje alapján készült, amelyben a szerző többek között LaBruce 2008-as Otto; or Up with dead people (Otto, a zombi) című filmjét elemzi. A film radikális feminista karaktere, Medea Yarn, egy politikai meleg pornó zombi filmet forgat, mivel szerinte ez az egyetlen logikus válasz adható arra a mérgező rendszerre, amiben élni kényszerülünk. Az előadás tisztelgésként is értelmezhető LaBruce munkája előtt.


14-én a Gólyában este a közösségi alapon működő Lahmacun Rádió támogatói esteje kerül nyolcadik alkalommal megrendezésre. Többek között DJ Tűz, Max Siclair és Entonom játszanak és lesz ingyen limonádé. 

full_004930.jpg
A SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM KÉPEI AZ EMLÉKEZET TERÉBEN

Milyen szerepet töltött be a Szépművészeti Múzeum az 1950-es vagy 1960-as években induló jelentős, Magyarországon dolgozó mesterek életében, milyen meghatározónak vélt benyomások érték őket a kiállítóterekben vagy a múzeum könyvtárában, akkor, amikor a külföldi és kortárs nyugati hatásoktól szinte hermetikusan el volt zárva a magyar művészet?

full_006215.png
Ezt nézd! – A hosszú hétvége elé

A húsvéti hosszú hétvége előtt több izgalmas programot is ajánlunk Budapesten: a Capa Központ előadását, valamint az Óbudai Társaskör Galéria, az INDA Galéria és a Ludwig Múzeum kiállításmegnyitóit. Az e heti kedvenceink a Magyar Nemzeti Galéria és a Virág Judit Galéria Weininger-kiállításai.

full_004763.png
Ezt nézd! - Mindjárt ősz

A héten újraindul a megnyitó-maraton és folytatódik a nagy intézmények tárlatvezetési missziója. Szánhatunk időt a roma kultúrára, poszt-diplomadömping diplomamunka-nézésre és elvegyülhetünk egy nemzetközi csoportos kiállítás megnyitójának tömegében is. Lélekben már szeptember felé kacsintgatunk, de a kulturális élet augusztusban sem áll meg!