A képek állása

Zbigniew Rybczyński és Bódy Gábor – a médiaművészet úttörői

A közvélekedés szerint az első techno-avantgárd művészek Nyugat-Európából és Észak-Amerikából származnak. Az elektronikus kép- és hangművészet továbbfejlesztésének alapjait mégis szinte kivétel nélkül Kelet-Európában fedezték, illetve találták fel.

 

 

Bódy Gábor (1946-1985) és Zbigniew Rybczyński (*1949, Wroclaw) soha nem találkoztak egymással. A berlini Akademie der Künste október végén a német fővárosban nyíló, a két művész életművét közösen bemutató nagyszabású kiállítása most mégis módot ad erre. A lengyel és magyar partnerekkel együttműködésben létrehozott kettős életmű-bemutató alkalmával a Collegium Hungaricum Berlin (.CHB) ún. médiahomlokzatán, valamint belső tereiben látható multimediális installáció sajátos ötvözetben jeleníti meg Bódy és Rybczyński forradalmi képfelfogását, a képek „állását“ a mozgókép és az építészet kölcsönös viszonyára is kiterjesztve.Az Akademie der Künste kiállítását további kísérőprogramok egészítik ki. Így többek között 2011. október 30-án bemutatásra kerül Bódy Gábor Nárcisz és Psyché című filmjének a kiállítás alkalmából digitálisan felújított, három részes változata. A premiert Beke László bevezetője előzi meg. Ugyanezen a napon, majd november 20-án további Bódy-filmek kerülnek bemutatására, majd december 6.-án pódiumbeszélgetésre kerül sor.. Ugyancsak ez alkalommal jelenik meg a C³ gondozásában egy három nyelven feliratozott DVD-kiadvány, amely Bódy Gábor összes külföldön készített, eddig Magyarországon jórészt elérhetetlen  videóműveit tartalmazza.

A kiállításhoz gazdagon illusztrált katalógus készül, többek között Peter Weibel, Siegfried Zielinski és Peternák Miklós médiateoretikusok, illetve művészettörténészek írásaival.

 

A Collegium Hungaricum Berlinben a médiahomlokzaton és az előtérben a kiállításhoz kapcsolódóan Rybczyński és Bódy munkái alapján egy installáció készült, mely 2011. október 28. és 30. között 19 órától tekinthető meg. További vetítési időpontokról l. www.hungaricum.de

A kiállítás a WRO Art Center, Wrocław; Collegium Hungaricum Berlin; C³ Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány, Budapest; ZKM | Zentrum für Kunst und Medientechnologie Karlsruhe együttműködésével jött létre, az Akademie der Künste és a berlini Lengyel Intézet projektje a lengyel EU-elnökség alkalmából szervezett BLICKWECHSEL című program keretében (www.adk/blickwechsel.de) az Akademie der Künste, a berlini Lengyel Intézet, a Collegium Hungaricum Berlin, a WRO Art Center, Wroclaw, a C3, Budapest és a ZKM Karlsruhe közreműködésével.


Bódy Gábor kéziratait, rajzait, műveit és egyéb dokumentumokat az Országos Széchényi Könyvtár, a C3 Alapítvány és magánszemélyek kölcsönözték a kiállításra.Kurátorok: Piotr Krajewski (WRO Art Center, Wrocław) és Peternák Miklós (C³ Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány, Budapest)
További információ: Krasznahorkai Kata, [email protected]


Akademie der Künste, Hanseatenweg 10
10117 Berlin, Pariser Platz 4

Megtekinthető: 2012. január 1-éig
(Majd: 2012 január – június között a karlsruhei ZKM | Zentrum für Kunst und Medientechnologie kiállítótermeiben.)