Ingyenes múzeumok vége?

Önkéntes jegyár

Egy hirtelen ötletrohamtól vezérelve a kulturális minisztérium 2004 májusától ingyenessé tett 24  budapesti (és Pest környéki) állami múzeumot. A népszerűsítő beavatkozás mérsékelt sikereket ért el, végül egy EU-s szabályozásra hivatkozva 2008. január 1-jétől meg is szüntették. Az ingyenesség ugyanis csak a magyar állampolgárokra vonatkozott, ami ellentétes volt az uniós Római szerződéssel. A hamar elhalt magyar kezdeményezés után az ingyenmúzeum ötletét adó brit rendszer is válságba került. A londoni polgármester új lehetőségeken töri a fejét.

A Guardian cikkírója szerint London bohém polgármestere, Boris Johnson változásokat helyezett kilátásba. New York-i utazása után bejelentette: az önkéntes belépőárakat alkalmazó amerikai modellé lehet a jövő! A londoni művészeti intézmények 70%-ánál ugyanis érezhető az üzleti világból érkező szponzorok távolmaradása. Vagyis a válság az állami múzeumokra is hatással van! Bár a múzeumokat a Blair-kormány tette ingyenessé, a konzervatív polgármester maximálisan egyetért az intézkedéssel. Boris Johnson szerint a kötelező belépő elriasztja a turistákat. Ugyanakkor – jegyezte meg a Victoria & Albert Múzeumban tartott beszélgetésen – egy amerikai tinédzser alaposan lehordta, hogy Londonban a hamburger helyett csak a múzeumok vannak ingyen.

Tate Modern
Az ingyenes múzeum projekt beleillett abba a nagyszabású programba, amivel a Blair-kormány felpezsdítette a művészeti életet. A munkáspárti politika rengeteg pénzt pumpált a kultúrába. A sok visszás eredmény mellett a program igazi sikertörténete a múzeumrendszer átalakítása volt, a 2000-ben alapított Tate Moderntől az ingyenes belépőjegy miatt 75%-kal növekvő általános múzeumi látogatottságig.



Nagy-Britannia számos közgyűjteménye – a jegyrendszer 2001-es eltörlése óta – önkéntes hozzájárulást próbál kérni látogatóitól. A Victoria & Albert Múzeum például 3 fontos árat javasol a belépőknek, akik rendszerint – némi lelkiismeret-furdalással – elsomfordálnak a gyűjtődobozok mellett, miközben az időszakos kiállításokért boldogan fizetnek. A New York-i Metropolitanben viszont szinte mindenki bedobja a – szintén nem kötelező – 20 dollárt. Boris Johnson szerint az önkéntes hozzájárulás jól működne Londonban is: „A cinikus fiatal bemenne azokba a múzeumokba, amikről azt hiszi, nincs benne semmi értékes vagy fontos látnivaló, és legalább szembesülne a mások által sokra tartott értékekkel.”

Szerző: Rieder Gábor