Óh! Rendben!

Kortárs menetelés New Yorkban

Nagy hét volt az előző a kortárs műkereskedelem számára. Nem véletlen írta az Art Price a FIAC-ra időzített elemzésében , hogy a nagy globális árverezőházak sikereit a gazdasági világ számos  szereplője irigykedve nézik.

 
Andy Wahol: Férfi a nő életében, 1962, szita, ceruza, vászon, 214×211 cm (forrás: Phillips de Pury )
A szitanyomat 63 millió dollárért kelt el a Phillips de Pury november 8-ai aukcióján

Először a Phillips de Pury bizonyította be, hogy van élet a két árverezőóriáson túl is. November 8-ai New York-i kortárs aukcióján  137 millió dollár összforgalmat bonyolított le. Magasan felülmúlva az előzetes becsértéket, főként Andy Warhol hatalmas, fekete-fehér szitanyomatának köszönhetően. Az Epsomi Derbin felvonuló sztárokat ábrázoló nyomatért 63 millió dollárt fizettek ki – ez lett a művész második legdrágább alkotása. A Phillips de Pury a világ harmadik legnagyobb árverezőháza, direkt a két nagy előttre időzítette aukcióját.
 

 
Andy Warhol: Coca-Cola, 1962, akril, ceruza, Letraset, vászon, 207×144 cm (fotó: Sotheby's)
A jellegzetes pop témát feldolgozó fekete-fehér kép 35,4 millió dollárért kelt el a Sotheby's 2010. november 9-ei árverésén.

A sort a Sotheby's nagy New York-i árverése  folytatta kedd este. Valamivel felülmúlva a kalapács alá került tételek becsült összértékét, az árverezőház 222 millió dolláros forgalmat produkált. Ez majdnem a kétszerese volt az egy évvel ezelőttinek, de jelentősen meghaladta a májusi eredményeket is. Minden ment, mint a karikacsapás, csak öt tétel ragadt benn, egymás után jöttek a kisebb-nagyobb rekordok. „A vevők étvágya csillapíthatatlan volt – írta az Artinfo  –, ahogy az egyik telefonos licitáló esete is jól bizonyítja, aki négy művet söpört be, Andreas Gursky 2007-es Frankfurt című tőzsde-fotójától kezdve (…) Roy Lichtenstein csodálatos tengerparti Csendélet homárral című 1972-es művéig, amiért 6 millió dollárt fizetett.” Az este sztárja itt is Warhol volt. Az 1962-ben festett Coca-Colás üvegért megkapta a 35,4 milliós árat, messze a becsérték felett. Ezzel a valaha aukción eladott negyedik legdrágább Warhol-mű lett. (De még így is elmaradt Phillips de Pury mögött.)

 
Roy Lichtenstein: Óh... Rendben, 1964, olaj, vászon, 90 × 96,5 cm (fotó: Christie's)
A festmény 42 millió dollárért kelt el a Christie's november 10-ei aukcióján New Yorkban.

Óhhh, rendben, adok érte nyolcmilliárdot  – kommentálta a magyar sajtó a Christie's másnapi sikereit. A piacvezető aukciósház november 10-én, szintén New Yorkban tartotta meg a szezon hurrikán erejű kortárs (és háború utáni) aukcióját. A ház 272 millió dollár összforgalmat bonyolított le, az egy évvel ezelőtti gyászos 74 millióval szemben. (A csúcsot még mindig a 2007-es novemberi kortárs árverés  tartja, a maga horribilis 325 milliójával.) Az eredmények gyönyörűek: alig maradt benn tétel, viszont nyolc mű ment el 5 millió dollár felett. Ezek egyike volt a pop art képregényízű mesterének, Roy Lichtensteinnek az 1964-es Óh... Rendben  című festménye.

A telefonáló nőt ábrázoló kép 42 millió dollárért kelt el, ami az amerikai művész számára személyes rekordot jelent, de nem változtat azon a tényen, hogy a hét igazi rekodere mégiscsak a Phillips de Pury volt, a maga 63 milliós Warholjával.

Szerző: Rieder Gábor