Számítógéppel a hamisítványok ellen

Függvények Bruegelből

A műtárgyak eredetiségének eldöntése nem egzakt tudomány, nagyon jó szem és óriási gyakorlat kell hozzá. Persze a történeti források és a természettudományos vizsgálatok is segíthetik az ítélethozókat. A fizikai analízisek, a látványos mikrofelvételek, a szkennerek és a diagrammok az eredetiség bizonyosságát ígérik, de a szakértőket ritkán győzik meg. Most néhány amerikai matematikus állt elő egy algoritmikus eljárással, aminek segítségével kiszűrhetők a hamisítványok.

A Darmouth College – Daniel Rockmore által vezetett – kutatócsoportja szerint a kérdéses műtárgyak eredetiségének eldöntésére a legjobb megoldás a számítógép. A matematikusok szerint az egyre kisebb, ismétlődő mintázatokból álló fraktálok segítségével ki lehet szúrni a hamisítványokat. A műtárgyak matematikai analízise nem nagy múltra tekint vissza, elsőként az amerikai absztrakt expresszionista, Jackson Pollock csurgatásos festésmódját elemezték a fraktálok segítségével 1999-ben.

A BBC News portálján is bemutatott új módszer több lépésből áll. A kutatók először is vesznek egy biztos szerzőséggel rendelkező, eredeti műalkotást, aminek a digitális képét 12×12 (összesen 144) négyzetre osztják fel. Majd bázisfüggvények segítségével készítenek egy fekete-fehér, véletlenszerű formákból álló vizuális készletet, amikkel lefedik a művet. Majd ezeket a komputerrel addig alakítják, míg ismét meg nem kapják az eredeti képet. Az újrarajzoláshoz szükséges legkevesebb lépés analízise alapján a kutatók egy csak az adott mesterre jellemző „kézjegy” birtokába jutnak. Amit – a program kidolgozói szerint – a tanítványok, a követők és a hamisítók nem tudnak megismételni.

Az ötlet a New York-i Metropolitan Múzeumból ered, ahol a Bruegel-kiállítást rendező kurátor Daniel Rockmore-nak panaszkodott a rajzok eredetiségének problémájáról. A rengeteg követővel rendelkező 16. századi holland festő, idősebb Pieter Bruegel esetében tényleg nehéz csak stíluskritikával boldogulni. A Darmouth College tudósai a művész egyik jól ismert munkája alapján elkészítették a matematikai kódtáblát, aminek segítségével már – legalábbis elvileg – könnyen azonosítható a szerző. „Azt reméljük, ez több lesz az úgynevezett technikai művészettörténetnél” – mondta a BBC Newsnak Rockmore professzor.


A Bruegel-grafika ritkaságot jelző kódokká átalakítva (forrás: Science News)


Szerző: R. G.