Közgyűjtemény az eBayen

Holland örökségvédelem

Rendhagyó utat választotta a holland Kulturális Örökség Hivatal kellemetlenül felduzzadt kollekciójának tehermentesítésére. A közgyűjtemény az eBay oldalán, vagyis a világháló virtuális árverező portálján bocsájt áruba 1000 műalkotását. Az internetes eladás már megindult, hetente 50 műtárgy kerül kalapács alá, egészen októberig.

Az eladás szempontja egyértelmű. Marina Raymakers szerint azokat az alkotásokat teszik fel az internetre, amikről hosszas mérlegelés után kiderült, hogy híján vannak a „művészi értéknek és a történelmi jelentőségnek”. A kortárs művészek értetlenül fogadják az eseményt, az intézet viszont a tárolás és a konzerválás fölösleges költségeivel magyarázkodik.

 

Robert Kruzdlo, akinek a harmadik világháborúról szóló víziója éppen az interneten várja az új vevőt, felháborodva mondja: „Amszerdami Picassónak hívnak. Nem festek szemetet.” Pár száz euróig jutott. (www.ebay.nl)


Igaz, ami igaz: a holland Kulturális Örökség Hivatal több mint 100.000 tételt számláló kollekciója vegyes szerzeményezés révén született meg. 17. századi családi portré éppúgy van benne, mint kortárs művészeti alkotás. Több beolvasztott klasszikus gyűjtemény mellett itt kaptak helyet a második világháború után az államra hagyott képzőművészeti alkotások és a nyolcvanas évek kormányprogramjának keretében (vagyis szociális támogatásért cserébe) készített kortárs művek is. Az anyag fele így is közintézmények és múzeumok falát díszíti, csak 1000 darabra vár a keserű eladás. Illetve további 300 tételre (főleg bútorra), amiket a hágai Venduehuis aukciósházban árvereznek el idén októberben.

rg