BÁV - Aukciós kiállítás

Ékszerek, bútorok, dísztárgyak, márvány és bronz kisplasztikák, 150 tételt felvonultató festménykínálat – mindez a BÁV 59. Művészeti Aukcióján kerül kalapács alá, előtte azonban, a tradícióhoz híven 8 napig megtekinthető a közönség számára a kínálat. Érdmes ellátogatni, hiszen a tárgyak gyönyörűek, különlegesek és felmérhetetlen nagy számban lesznek láthatóak. A kiállítás október 29-én nyílik a BÁV Aukciósházában és megtekinthető november 6-áig. 

BÁV 59. Művészeti Aukciójának kiállítása

Sokrétű, igazi különlegességeket kínáló választékkal készül a BÁV az 59. művészeti aukciójára: mintegy 700 szemet gyönyörködtető ékszer, nagyszerű műtárgy, szakmai alapossággal válogatott festmény, míves bútor és értékes szőnyeg kerül 2011. november  8-9-10-én kalapács alá.

A 280 ékszer és óra között számos egyedi remek található. Közülük is kiemelkedik a 19. sz. végén készült melltű-függelék, amelyet 12 nagyobb és 69 apró gyémánt díszít, s amely úgynevezett szerelhető ékszer, azaz több formában is viselhető. Valódi szenzáció a 14 karátos fehéraranyból készült szövött nyaklánc, amelyen egy olívazöld cseppforma csiszolású, 6,85 karátos briliáns függ. A férfiközönség figyelmére joggal tarthat igényt a gazdag órakínálat. Egészen különleges, finom kidolgozású alkotás a 18. századi, Svájcban készült, 18 karátos, többszínű arany barokk zsebóra, védőtokján vadásztrófea ábrázolással.

A közel 150 tételt felvonultató festménykínálat változatosan reprezentálja a 19. századi tájképfestészetet csakúgy, mint a 20. századi magyar alkotókat. Mások mellett olyan kiváló mesterek művei kapnak helyet, mint Telepy Károly, Kádár Béla, Ámos Imre, Aba-Novák Vilmos. Az egyik legfigyelemreméltóbb darab a ma igen keresett Scheiber Hugó női portréja, Alexandra Exter mellképe (1926).



Különleges csemege az aukciós katalógus címlapjára került A műteremben /Pihenő/ című, 1894-ben festett alkotás, Spányik Kornél életművének legjelentősebb munkája (lásd a képen). Az elmúlt 300 évet felölelő 30 darabos bútorkínálatban a reneszánsz, barokk, empire és biedermeier stílusú műremekek mellett a legnagyobb érdeklődésre a Kozma Lajos által tervezett, egyedi kidolgozású garnitúra számíthat.

A kalapács alá kerülő 250 gyönyörűen kivitelezett, értékálló műtárgy kikiáltási összértéke 35 millió forint. Az egyik fő szenzáció az 1680 körüli évekből származó, moszkvai barokk ereklyetartó kereszt, egy tűzaranyozott remekmű. Mesteri ötvösmunka a Nagyszebenben készült barokk harangvirág-serleg is, amelyet feltehetően 1650 körül Simon Fleischer készített. A kínálatot az augsburgi és bécsi mesterek ötvösmunkái színesítik: stílusuk a barokktól a rokokón és a klasszicistán át az empire-ig és biedermeierig terjed.



Nem fognak csalódni a bronz és márvány kisplasztikák kedvelői sem. Kiemelkedő műalkotás Vedres Márk 1914-ben készült, Fiú korsóval című munkája, melynek a párja a Magyar Nemzeti Galériában látható. A változatos és elegáns Zsolnay dísztárgyak közül külön említésre méltó az Apáti Abt Sándor által jegyzett szecessziós díszváza, amely a torinói világkiállításra készült sorozatból való.


BÁV Aukciósház
1052, Budapest, Bécsi utca 3-5.

Megtekinthető: november 6-áig.