Műgyűjtők éjszakája

2008. május 8.

Huszonöt galéria húsz külön programja, köztük tíz új -két aukciós és nyolc kortárs - kiállítás, három koncert, egy tárlat-vezetés, két előadás, egy beszélgetés, fényfestés, egy galéria-megnyitó és még egy képregény-bemutató is helyet kap a 8. műgyűjtők éjszakájának eseményei között, melyet 2008. május 8-án, csütörtökön rendeznek a főváros képzőművészeti negyedében. Ezúttal is hosszabbított nyitva tartással, délután 5 órától éjfélig várják a résztvevők az V. kerületi Falk Miksa utcában és környékén a vizuális művészetek fogyasztóit és persze azokat is, akik ezt az alkalmat ragadnák meg arra, hogy belekóstoljanak a képző- és iparművészetbe és megtalálják azok vállfajai közül a számukra "legízletesebbet".

A képzőművészeti-fesztivál programjai között új kiállítással időrendben elsőként az Európa Galéria szolgál az érdeklődőknek, rögtön két tárlattal: az üzlet első emeletén Artner Margit grafikusművész melankolikus hangulatú, finom rajzolatú színezett rézkarcai, tusrajzai és piciny bronzszobrai láthatók, míg a nagy kiállító teremben Nyerges Éva és Oláh Tamás Ferenczy Noémi-díjas kárpitművészek, valamint Vásárhelyi Kata és Tápai Nóra gobelintervező textilművészek alkotásaiból válogatott kiállítással várják a nagyközönséget.

A Körmendi Galériában 18 órakor nyílik Színek és formák címmel Orosz Gellért (1919-2002) tárlata. A nemrég elhunyt festőművész korai, az 1940-es és '50-es években készült nonfiguratív festményeit, pasztellképeit és kollázsait mutatja be a kiállítás. Az életmű ezen szakaszára jellemző kísérletező művészi szemlélet stilárisan igen változatos, izgalmas vizuális formanyelvű alkotásokat hozott létre, ezekből kapnak ízelítőt azok, akik ezen az estén Körmendi és a Múzsa Galériába látogatnak. Negyed órával később, 18.15-től Szöllősi Tibor "Térenés időn túl" című kiállítása látható a Decker Antique & Design-ban. Újabb negyed óra elteltével, fél 7-kor a Galéria White-ban Szirmok reggelire címmel Nagy Gábor György alkotásait mutatják be. A street-art művészettel foglalkozó Stereo Gallery is új tárlattal készül erre az estére: 19.45-től látható náluk Babos Zsili Bertalan kiállítása.

A megnyitók sorát 21.00 órakor az Erdész & Makláry Fine Arts zárja Franciaországi magyar absztrakció - Reigl Judit, Hantai Simon, Anna Mark és Major Kamill munkái című tárlatával. A kiállításon az 50-es évektől a 90-es évekig tartó alkotói időszakokban készült művek közül válogattak, láthatók lesznek egyebek mellett Reigl Déroulement/Folyamat sorozatának darabjai, Anna Mark reliefjei, fekete-fehér vegyes technikájú geometrikus képei és az 1972 óta Párizsban alkotó Major Kamill Écriture-sorozatából válogatott munkái.

Egy új üzletet is köszönthetünk ezen az estén, Art Factory Galéria II. néven nyitja meg kapuit a kortárs művészek bemutatásával és menedzselésével foglalkozó cég. A főváros más pontjai után ezen túl Budapest képzőművészeti negyedében is megtalálható lesz az Art Factory. A galéria-megnyitása mellett kiállítással is készülnek az estére: 19 órától látható az Apró dolgok Istene című tárlat, melyen abból kaphatunk ízelítőt, hogyan mutatkoznak meg a hétköznapi tárgyak a kortárs művészetben. Az este folyamán Kardos Dániel gitárjátékát Valamint Flamen Virág és Keck Mária ének és táncelőadásait élvezhetik az érdeklődők.

Két aukciós kiállítással várják a műgyűjtőket az esemény folyamán: 17 órától a Pintér Antikban ismerkedhetnek az Erdész és fiai által május 10-én 17 órakor a Néprajzi Múzeum aulájában rendezendő árverés anyagával, egyebek mellett Moholy-Nagy, Mattis Teutsch, Rippl-Rónai, Vaszary festményekkel és André Kertész fotográfiájával. 17 óra 17 perckor a MissionArt Galéria nyitja kapuit, ahol 6. budapesti aukciójuk anyagából rendezett válogatást tekinthetik meg az érdeklődők. Az aukció különlegessége a kortárs klasszikus, elsősorban a 60-as, 80-as években készült korai ritka alkotások felvonultatása.

Fél 8-kor a képzőművészet és az irodalom határmezsgyéjén elhelyezkedő műfajé, a képregényé a főszerep: Futaki Attila és Nikolényi Gergely, a Magvető Kiadónál megjelent Spirál című képregényének bemutatója zajlik az Erdész & Makláry Fine Artsban. A szerzőkkel Pálfi György filmrendező (Hukkle, Taxidermia) beszélget, a galéria emeletén pedig az eredeti képregény-lapokból válogatott kamara-tárlat látható.

Ezen az estén azok is találnak kedvükre való programot, akik a különböző művészeti ágakban szakértők segítségével mélyülnének el. A nemrégiben megnyílt Dénes Galériában, amely selyem szőnyegekből világ-szinten is egyedülálló kínálattal rendelkezik - legyen szó Iráni, Kínai, Kasmíri, Türkmenisztáni vagy nomád selyem szőnyegekről - két előadást is tartanak az este folyamán. Este 7 órakor A több ezer éves terrakotta figurák Xian-ból címmel Dénes Sándor, az Első Pesti Szőnyeg Társaság elnöke, majd 8 órakor Legenda-e a zsidó szőnyeg? címmel Raj Tamás főrabbi és Dénes Sándor előadását hallgathatják az érdeklődők.

Tárlatvezetésen is részt vehetnek a Műgyűjtők éjszakájára érkezők: 18.45-kor a keleti művészet rejtelmeibe nyújt betekintést Bánfalvi András a Moró Antikban XIX. századi japán fametszeteket bemutató Színészek és Szamurájok című kiállításon.

A B55 galériában nemrég megnyílt Színes jelenés című tárlat kapcsán 19.30-tól Fábián László író beszélget Szilárdi Béla festőművésszel. A zenetanárként, zeneszerzőként, fotográfusként és drámaíróként is sikeres művész legújabb munkái a beszélgetés témája.

Negyed 7-kor azok kaphatnak hasznos tanácsokat, akik otthon is megfelelő világítást szeretnének műtárgyaiknak biztosítani. Az Erdész & Makláry Fine Arts-ban világítástechnikai előadással és bemutatóval találkozhatnak a műgyűjtők.

Mint ahogy megszokott, a kísérőprogramok között koncertek is helyet kapnak: a Haas Galéria előtt a Dalériában ez alkalommal musical est zajlik 17-től 22 óráig, 18.30-kor Gerlóczy Zsigmond zongorázik, majd 19.15-től Linda Sue Moshier (USA) koncertje következik. A Pintér Sonja Kortárs Galéria a jazz kedvelőinek szolgál remek programmal: 20.00 órától a Grencso Bio Kollektív koncertjét élvezhetik a vájt-fülűek.

A vizuális élményeket fényfestészettel is kiegészítik a Műgyűjtők éjszakáján: a Balaton és a Balassi utca sarkán lesznek láthatóak a házfalakra vetített színes képek.

A fentieken túl több ipar- és képzőművészeti, antik, klasszikus és kortárs alkotással, korábban megnyílt és állandó kiállításokkal is várják a nagyközönséget éjfélig a résztvevők.