HETI POP – A 2019-es Litván Pavilon Berlinbe költözik, Vasari rekordja, finisben Enyedi Ildikó új filmje és autópálya a Stonehenge alatt

A 2019-es Velencei Képzőművészeti Biennálé Arany Oroszlánját a Litván Pavilon Sun & Sea (Marina) című operaperformansza nyerte, amelyről egy korábbi Artmagazinban mi is írtunk. 2019-ben az 58. Velencei Képzőművészeti Biennálé főkurátora Ralph Rugoff volt, aki az Élj érdekes időkben (May You Live in Interesting Times) címet adta a biennálét összefogó kiállításának. A Sun & Sea (Marina) egy, a klímaválság témakörét érintő performansz, ami most velencei bemutatkozása után több mint másfél évvel egy Berlin melletti elhagyatott, 1928-ban épült Bauhaus uszodában lesz látható. Különlegesség, hogy az előadás teljesen megújuló energiaforrásból valósul meg. A projekt berlini bemutatója 2021. május elsején startol a tavaly művészeti centrumként megújult E-Werk Luckenwalde épületében.

Lithuania 1024x683

Fotó: ©Andrej Vasilenko, forrás: news.artnet.com

A Pandolfini olasz aukciós ház rekordot döntött a 16. századi olasz festő, Giorgio Vasari művének eladásával. Az árverést Firenzében tartották Masterpieces from Italian Collections (Mesterművek olasz gyűjteményekből) címmel, ahol Vasari The Temptations of San Girolamo (Szent Jeromos kísértései) című alkotása – ami a Graetz-gyűjteményből került ki – 800 000 euróért (több mint 284 millió forint) kelt el, ami több mint kétszerese az előzetes becslésnek. Az eladás jelentősen túlhaladta a művész aukciós rekordját, a korábbi csúcsár 574 500 dollár (majdnem 173 millió forint) volt, amit két évtizeddel ezelőtt a New York-i Christie's-ben fizettek ki a Pietàért.

Anglia engedélyezte a Stonhenge alatt autópályát átvezető alagút megépítését – annak ellenére, hogy a kulturális örökségek megőrzésével foglalkozó szakemberek óva intenek az ötlettől. A 2,2 billió dolláros projekt eltüntetné a Stonehenge körüli kilátásból az autókat és azok zaját, azonban a pozitívumok mellett komolyabb problémákat is okozhat – hiszen jelentősen károsíthatja a régészetileg és környezetileg gazdag területet. A projekt megakadályozására aláírásgyűjtés indult.

A303 stonehenge eastern tunnel entrance

Forrás: news.artnet.com

Végéhez közelednek Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története utómunkálatai. Az Arany Medve díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezőjének most készülő alkotását a koronavírus-járvány kitörése nagyban nehezítette. Egyrészt, mert lassította az utómunkafolyamatot, másrészt, mert tavasszal Enyedi Ildikó maga is átesett a betegségen. A vágás már az év elején megkezdődött, majd az utószinkron több európai városban is zajlott, a fényelést pedig – miután Rév Marcell operatőr a korlátozások miatt nem tudott hazautazni Magyarországra – Berlin és Los Angeles közti távmunkával végezték. A film férfi főszereplője, Gijs Naber holland színész, női főszereplője pedig a világhírű Léa Seydoux francia színésznő. Az alkotás várhatóan 2021-ben kerül a mozikba.

62186116 357492718301213 8790064219564277760 o

Fotó: Csata Hanna, forrás: facebook.com

Források: news.artnet.comartmarketmonitor.com, sajtóhír, news.artnet.com