HETI POP – Videojáték-kiállítás Madridban, Mondrian-per, magyar művészek Bangkokban és ‘56-os graffiti Londonban

A spanyol Smart & Green Design csapata újraálmodta a Barbican Center turnézó kiállításának dizájnját. A Game On címet viselő kiállítás most egy madridi ciszternában született újra 150 LED boltívvel kiegészítve, amik az 1980-as évek neon színeit és hangulatát idézik meg. A retrospektív kiállítás, ami jelenleg a legnagyobb olyan nemzetközi kiállítás, ami a videojátékok történetét mutatja be, több mint 400 gyűjteményii tárgyból és rajzokból áll – a játékok történetét egészen születésüktől, az 1960-as évektől napjainkig lekövetve. A kiállítás igazán különleges, mert 150 játékot ki is próbálhatnak az érdeklődők – így a Space Invaders, a Tetris és a The Sims korai változatait is. A tárlat több mint 30 országban volt már látható – többek között Kínában, az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában is –, ezek után érkezett Madridba, ahol 2021 májusáig lesz látogatható.

Game on smart green design exhibition design dezeen 2364 hero

Forrás: dezeen.com

Mondrian örökösei eljárást indítanak egy német múzeum ellen, hogy 200 millió dollár értékben visszaszerezzenek műtárgyakat. A per a Krefeld múzeum ellen indul – az örökösök szerint a munkák 90 évvel ezelőtt kölcsönként kerültek az intézménybe, az pedig hosszú távon magánál tartotta őket. Az örökösök először 2018-ban léptek kapcsolatba Krefeld városával, hogy visszakérjék a képeket – 2019 júliusában a város összeállította saját jegyzékét arról, hogy a képeknek mi a története és hogyan került hozzájuk, mondván, hogy a képeknek az ő gyűjteményükben a helye. Azonban a város összesítései szerint sincsen jogi nyoma annak, hogy a képeket megvásárolták volna vagy valaki nekik ajándékozta volna. A kérdéses négy műtárgy legalább 1950 óta az intézmény gyűjteményében van – de hogy hogyan kerültek oda, az a mai napig tisztázatlan. A múzeum 1929-ben tervezett egy nagy kortárs kiállítást, ami aztán nem valósult meg. Az örökösök szerint Mondrian ekkor Párizsban élt és 8 munkát adott kölcsön a tárlatra, majd ezeket egészen 1944-es haláláig nem kérte vissza Krefeldből, miután a nácik nem kívánatos művésznek nyilvánították. Az említett 8 munkából az intézmény akkori igazgatója, Paul Wember négyet eladott vagy elcserélt az 1950-es években, az eljárás ezért irányul most csak négy képre.

Mondrian

© Kunstmuseen Krefeld

Asztalos Zsolt és Wolsky András is kiállít az idei Bangkok Biennial Cloud 9 pavilonjában. A Cloud 9 egy egyedülálló virtuális élményt képvisel, amely több platformon zajlik – először a virtuálisan bejárható stúdiók nyíltak meg, később pedig – október 31-én, amikor a biennálé hivatalos megnyitóját tartják – nyit egy központi kurátori kiállítás is. A virtuális stúdiókban olyan művészek állítanak ki, akik korábbi Velencei Biennálék során képviselték országukat, feltörekvő művészek, Guggenheim-ösztöndíjasok, autodidakta művészek, Sharjah Biennial vagy EVE International Biennial Prize díjasok – miközben olyan művészek, akik művészeti gyakorlatukkal párhuzamosan magas szintű tudományos tevékenységet is végeznek.

01 zsolt asztalos unknown artists 2019 orig

Asztalos Zsolt: Unknown Artists, installáció, 2014–2019

Fat Heat magyar graffiti művész mintegy hatvanöt négyzetméteres falfestményével emlékeznek az 1956-os forradalomra Londonban. A British Museum közelében lévő új falfestmény a természet megújulását ábrázolja. A metaforikus alkotás a 30 évvel ezelőtti rendszerváltoztatásra utal, amikor beteljesedett az 1956-os forradalom célja és újjászületett a magyar nemzet a több évtizedes szovjet kommunista elnyomás után. A műben felfedezhető a kivágott 1956-os zászló is, amely a Londoni Magyar Nagykövetség homlokzatára is kikerül idén. A mintegy hatvanöt négyzetméteres alkotás, amelynek szimbolikájára magyarázó tábla hívja fel az 1956-os forradalom történetét kevésbé ismerő britek figyelmét, London belvárosának Holborn negyedében található. A falfestményt Fat Heat, a magyar street art egyik nemzetközi szinten is elismert képviselője készítette. A pályáját a graffiti szubkultúrában kezdő művész korábban bemutatkozott már New Yorkban, Miamiban, Los Angelesben, Moszkvában, Pozsonyban, Lengyelországban. A 2019-es berlini Festival of Lights-on közönségdíjat kapott.    Az alkotás az idén először megrendezett London Mural Festival részeként jött létre.

Források: dezeen.comtheartnewspaper.com, MTI

full_006423.png
HETI POP – Basquiat UNO, új Zaha Hadid Architects munka, megtalált Kati Horna archívum

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.