HETI POP – Új képek a Bourse de Commerce-ről, nyílik a berlini Humboldt Forum, dokumentumfilm Presserékről és Hockney festménye mentheti meg a londoni Operaházat

A Pinault-gyűjteménynek otthont adó múzeum, a párizsi Bourse de Commerce hamarosan megnyitja kapuit. A projekt, amiről korábban mi is írtunk a nyomtatott magazin Anzix rovatában, 2017-ben látott napvilágot – akkor született a döntés, hogy a korábban tőzsdének használt épület kulturális szerepet kapjon. Az épület belsőépítészeti megoldásait a híres japán építész, Tadao Ando és irodája jegyzi – az új intézmény a jelenlegi tervek szerint 2021. január 23-án nyílik majd meg. A nyitás eredeti időpontja idén szeptemberben lett volna, ezt azonban a pandémia miatt jövőre halasztották. A napokban új képek kerültek nyilvánosságra az épület belsejéről – ezeken a Párizs első kerületében található múzeum központi építészeti elemét, a 30 méter átmérőjű és 9 méter magas betoncilindert láthatjuk.

Screenshot 2020 10 09 at 15.37.55

Forrás: designboom.com

Felkerült a Vimeóra egy, az 1980-as évek elején készült, könnyűzenei fókuszú dokumentumfilm, amelyben Som Lajos, Pataky Attila, Zorán, Koncz Zsusza, Bródy János, Nagy Feró, Földes László – Hobo, Presser Gábor, Frenreisz Károly is megszólalnak. A Kádár-kori könnyűzene élvonala 1981-ben három napra gyűlt össze Tatán annak érdekében, hogy érdekképviseletükről tárgyalásokat kezdjenek a késő szocialista hatalom embereivel – a találkozóról Almási Tamás készített egyórás tévéfilmet, Sok húron pendülünk címmel.


Jelentős csúszás után decemberben nyílik a berlini Humboldt Forum, amely a város néprajzi gyűjteményének ad majd otthont. Az intézmény négy fázisban nyílik majd meg – a Humboldt Forum először idén december 17-én várja a látogatókat. Az első itt rendezett kiállítás az épület építészeti elemeire és történelmére fókuszál, ezt egy gyerekeknek szóló kiállítás követi majd 2021 januárjában. A központi nagyobb kiállítások 2021 húsvéti időszakáig nem nyitják meg kapuikat – ezek egyike egy régóta tervezett és az elefántcsont-kereskedelemre fókuszáló tárlat.

Árverésre bocsátja David Hockney egy megrendelésre készített festményét a londoni Királyi Operaház a világjárvány miatti bevételkiesése ellensúlyozására. Az októberi aukciót bonyolító Christie's szerint a Sir David Webstert, az operaház egykori vezetőjét ábrázoló portré akár a 18 millió font leütési árat is elérheti. Alex Beard, az operaház jelenlegi vezérigazgatója szerint nehéz döntés volt, ám nem volt más lehetőségük a szervezet fennmaradásának biztosítására. Sir David Webster 1945 és 1970 között vezette a londoni Királyi Operaházat és kulcsszerepet játszott a Királyi Balett és a Királyi Opera társulatainak megalapításában. Hockneyt az 1970-es években, Webster leköszönése után bízták meg a portré elkészítésével, amely az elmúlt években a Covent Garden-i operaház falán lógott. A festmény profilból örökíti meg az egykori igazgatót, amint egy üvegtetejű dohányzóasztal előtt ül, az asztalon álló vázában rózsaszín tulipánok.

127774658

David Hockney Sir David Webstert ábrázoló festménye

Források: designboom.comvimeo.com/464482355, MTI

full_006423.png
HETI POP – Basquiat UNO, új Zaha Hadid Architects munka, megtalált Kati Horna archívum

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.