HETI POP – Serleg bukkant elő Veermer festményén, felújítják a Barbican brutalista épületét és könyv jelent meg az AU workshop tervezési módszeréről

A Vermeer-kép kapcsán, amelyen nem is olyan rég egy sokáig rejtőzködő Cupidó figura került elő – itt és itt számoltunk be erről – most újabb érdekesség derült ki. A Levelet olvasó lány nyitott ablaknál című festményen egy később zöld függönnyel elfedett nagy serleg bukkant elő. A restaurálás közben felbukkant dán roemer, azaz szegecses boros serleg a kompozíció alsó szegmensének jobb oldalán látható. A Vermeer által festett serleg jelentős részét eltakarja a kép részét képező zöld függöny – most azért vált láthatóvá elő, mert a festményre a 18. század során felkerült fedőréteg letakarításra került. A műről készült röntgenfelvételek alapján a teljes serleg nagyjából 18 cm magas lehetett – egészen addig, amíg a festő meg nem gondolta magát és a függönnyel el nem fedte a serleg majdnem teljes egészét.

Detail 1336 unbeschriftet

Forrás: theartnewspaper.com

A londoni Barbican kétszáznyolc millió dolláros felújításon fog átesni. Annak érdekében, hogy a Barbican Center épülete a továbbiakban is kielégíthesse a művészek és az intézmény körül formálódott közönség igényeit London városa pályázatot írt ki a komplexum átalakítására. A brutalista épületben működő multidiszciplináris művészeti központ tervezett felújítása többek között azt a célt szeretné támogatni, hogy London ismét nemzetközi kulturális desztinációvá váljon. A Barbican épületét 1982-ben a Chamberlin, Powell, & Bon tervezte – az épületben három moziterem, kiállítóterek, konferencia termek, éttermek, egy könyvtár és több performatív művészeteknek teret adó terem van. Az épület többek között a BBC Symphony Orchestra és a London Symphony Orchestra otthona is. A felújítás céljai között szerepel például a széndioxid-kibocsátás jelentős csökkentése, valamint a hozzáférhetőség növelése, amelyet jelenleg megnehezítenek az épületet szegélyező betonjárdák.

Dsc 0839

A Barbican Center épülete

Az AU workshop Planning and Building Methods (Tervezési és építési metódusok) címet viselő könyve a csapat prágai VI PER galériában most záró, azonos címen futó kiállításán debütál. A kiállításon az au worskshop által tervezett és készített tárgyak mellett a tervezők által írt szövegek, valamint fotók és rajzok láthatóak. A galériatérben megvalósuló installáció az építészeti tervezés kettősségéről: a munka öröméről és a művész/építő karakteréről mesélnek. Az AU workshop tervezési módjáról szóló kiállítás szeptember 11-ig látható, az angol nyelvű könyv bemutatója szeptember 10-én lesz a galériatérben.

Thumb 2941 700x0 0 0 auto

Forrás: vipergallery.org

Forrás: theartnewspaper.comartforum.comvipergallery.org