Hamarosan élőben is látható Johannes Vermeer Levelet olvasó lány nyitott ablaknál című képe, amelynek fedőrétege alól nemrég egy Cupido-ábrázolás került elő

A festménnyel kapcsolatos felfedezésről egy nagyobb lélegzetvételű cikkben mi is beszámoltunk az Artmagazin 122. lapszámában.

Az 1657-1659 körül festett mű Cupidót is ábrázoló verziójának sajtóképei a hét folyamán lettek nyilvánosak – köszönhetően a szeptember 10-én a drezdai Gemäldegalerie-ben nyíló Johannes Vermeer: On Reflection kiállításnak, ahol a frissen restaurált mű mellett kilenc másik Vermeer-mű lesz látható.

Vermeer cupid full

© Gemäldegalerie Alte Meister, SKD, Photo: Wolfgang Kreische

A szóban forgó Levelet olvasó lány nyitott ablaknál már több mint kétszázötven éve az intézmény gyűjteményében van. A rejtett Cupido-ábrázolás létezéséről már 1979 óta tudhatunk, köszönhetően egy korabeli röntgen felvételnek, amelynek tapasztalatait egy 2009-ben készült infravörös reflektográfia is megerősítette. Sokáig úgy tartották azonban, hogy a festményt maga Vermeer alakította át – azaz ő maga festette le a Cupidót, egyszerűsítve ezzel a kompozíciót. Azonban amikor a mű restaurálása megkezdődött 2017 májusában, hamar fényt derült arra, hogy a festék, amely elfedi a Cupido alakját, arra utal, hogy a figurát valószínűleg más festhette a képre. A festmény rétegei között felfedezett szennyeződésréteg végül pedig arra enged következtetni, hogy a festmény egyik rétegének elkészülése és a Cupido-alak hozzáadása között több évtized telhetett el. Így Cupidót nagy valószínűséggel nem Vermeer festette.

Azoknak, akik mélyebben is utána olvasnának a felfedezés részleteinek, Kemény Gyula Artmagazin-cikkét ajánljuk.

 

Forrás: theartnewspaper.com

Screenshot 2020-10-31 at 11.31.13.jpg
AZ ELTÜNTETETT CUPIDO ESETE

Miért került egy Cupido-ábrázolás fedőréteg alá Vermeer egyik képén? Maga Vermeer tüntette el mint zavaró képi elemet vagy későbbi korok szerették volna megszabadítani a jelenetet az egyértelmű szerelmi utalástól? Egy műgyűjtő-restaurátor állásfoglalása.