Gallery hopping 01

Heti programajánló

Szeptember lett, és a nyár utolsó napjainak bejelentései még azt is visszatérítették a valóságba, aki a forró napokat esetleg a hazai kulturális színtértől távol, holmi álmodozással töltötte. Indulhat tehát a szezon, és bár arról nem bocsátkoznánk találgatásokba, hogy egy ilyen kezdés után még mit tartogathat (pl. októberben indul az Ernst Múzeumot váltó Robert Capa Központ és a Bálna is), mostantól minden hétfőn közzéteszünk egy szubjektív, artmagazinos válogatást a hét izgalmasnak tűnő megnyitóiból, eseményeiből.

Azt, hogy a kilencvenes években indult, klasszikus modernekre szakosodott műkereskedés „nagy öregjei” is rajta tartják a szemüket a kortárs művészeten, két, a hét elején nyíló kiállítás is pontosan jelzi. Kedden 6-kor az ismét új helyszínen jelentkező Blitz Galéria mutat be festészeti csoportkiállítást Body of Painting címmel, Bernát András, Birkás Ákos, Bullás József, Erdélyi Gábor, Gál András és Szabó Dezső műveivel. (Body of painting – Blitz Galéria, szeptember 4 - 21.)

Csak pár lépéssel arrébb, a Falk Miksa utcában, a kortárssal 2007 óta programszerűen foglalkozó Virág Juditnál Csató József állítja ki legújabb műveit szerdán 6 órától. A nagyméretű vásznak többségén a Csatótól jól ismert arctalan alakok többnyire párosával jelennek meg egymásba érve, dőlve, kavarodva, és valamiféle sűrűn gomolygó füstöt fújnak vagy inhalálnak – az érzéki kommunikáció jelentőségére utal a kiállítás címe is, hiszen az emberi orrban is fellelhető, titokzatos vomeronazális szerv érzelmi reakciók felismerésére szolgál, és így a feltételezések szerint a primér emberi kapcsolatteremtés segítője. (Vomeronasale – Virág Judit Galéria, szeptember 5. - október 1.)

A C3, az FKSE és a MKE közös kísérleti laboratóriumában szerdán fél 7-től egyenesen a boldogságot keresik, méghozzá, gondoljuk némi iróniával, a fogyasztási szokásokon keresztül. A mindössze három napos eseménysorozaton „fiatal alkotók és gondolkodók felvetései fognak egybe technológiát, művészetet, fogyasztást és fogyasztókat.” (Jólfésült Boldogság – Labor Galéria, szeptember 4 - 7.)

Csütörtökön, a legfrekventáltabb megnyitó napon hét órakor két kiállítás is verseng egymással: a Chimera-Project When Time Speaks című kiállítása a Bernből Budapestre bicikliző Yves Lavoyer úti élményeit és Nemes Márton használaton kívüli vonatvagon sorozatát állítja szembe egymással, míg a Trafó Galéria A császár új ruhája című nemzetközi tárlata (divat)trendek és (politikai) hatalom viszonyát kutatja. Szerencsére mindkét helyre lehet később érkezni. (When Time Speaks – Chimera-Project, szeptember 6. - október 5. és A császár új ruhája – Trafó Galéria, szeptember 6. - október 20. Művészek: Apparatus 22, Borsos Lőrinc, Fodor János, Jaroslav Kyša, Szalay Péter, Karol Radziszewski; Kurátor: Szalai Borbála)

Szombattól pedig a Ludwigban megtekinthető a Leopold Bloom Díj döntőseinek kiállítása. Addigra már azt is tudni fogjuk, hogy a nemzetközi zsűri kit választott a kilenc jelölt közül.
(Leopold Bloom Képzőművészeti Díj – Ludwig Múzeum, szeptember 7 - 29. Művészek: Adamkó Dávid, Alpern Bernadett, Fabricius Anna, Kerekes Gábor, Nemes Csaba, Péter Ildikó, Puklus Péter, Szabó Eszter, Szigethy Eszter)

(A nyitóképen Szabó Eszter, a Leopold Bloom Díj egyik jelöltjének Párizsi c. akvarellje. Forrás: ludwigmuseum.hu)