VIVA ARTE VIVA – Csörgő Attila, Hajas Tibor és Várnai Gyula az 57. Velencei Képzőművészeti Biennálén

Május 13-án nyílik az idei Velencei Képzőművészeti Biennále, amelyet 57. alkalommal rendeznek meg 2017-ben. A november 26-ig látogatható kiállítás a Viva Arte Viva címet kapta, főkurátora, Christine Macel művészettörténész, a párizsi Pompidou Központ vezető kurátora. Összesen 86 ország képviselteti magát a Giardini történelmi pavilonjaiban, az Arsenale területén, az egykori hajóépítő csarnokokban és a város egyéb helyszínein. Három ország – Antigua és Barbuda, Kiribati valamint Nigéria – első alkalommal vesz részt a Biennálén. A központi nemzetközi kiállítás, a Viva Arte Viva kilenc egységből áll a Giardini központi pavilonjától az Arsenaléig, és 51 országból 120 meghívott művész munkáit mutatja be. A központi kiállításon Csörgő Attila és Hajas Tibor munkái is szerepelni fognak.


A Magyar Pavilonban a pályázatgyőztes Várnai Gyula Peace on Earth! című kiállítása lesz látható, amely több installáció mentén idézi meg a múlt futurológiai elképzeléseit és utópiáit, főként hatvanas évek mára vonatkozó, megvalósulatlan jövővízióit. A kiállítás kurátora Petrányi Zsolt művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője. A Magyar Pavilon nemzeti biztosa Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója.

Christine Macel koncepciójában hangsúlyozza, hogy a Viva Arte Viva a művészekkel együtt létrehozott Biennále, amely általuk és értük jött létre. Azokkal a formákkal foglalkozik, amelyeket ők kezdeményeznek, azokra a kérdésekre keres választ, amelyeket ők vetnek fel, illetve azokat az általuk kialakított művészi gyakorlatokat és életformákat mutatja be, amelyeket ők választanak. Ennek szellemében kérte fel a kiállítókat – elhunyt alkotók esetében a szakmai közreműködőket –, hogy készítsenek egy-egy maximum 5 perces videót a saját praxisukról. A jelenleg is futó publikációs projekt keretében bemutatott kisfilmek tanulsága szerint, a felkérést különbözőféleképpen értelmezték az alkotók: statementek, werkfilmek, hitvallások keverednek a felkészüléshez is kiválóan használható anyagban. Hajas Tibort (1946 –1980) barátja és alkotótársa, Vető János személyes hangvételű bemutatásából ismerheti meg a magyar és a nemzetközi közönség, Csörgő Attila portfoliószerű videójában saját kézzel mutatja meg munkáit a YouTube-ozóknak, Várnai Gyula – a Biennále oldalán még nem publikált – kisfilmje pedig ars poeticaként is értelmezhető. 

Csörgő Attila videója a Biennále YouTube csatornáján   Forrás: La Biennale di Venezia Channel


Vető János barátjaként és alkotótársaként bemutatja Hajas Tibort    Forrás: La Biennale di Venezia Channel



A Várnai Gyula kiállítását rendhagyó katalógus kíséri Peace on Earth! Utópiareferenciák címmel. A fanzine-okat idéző kiadvány tartalma lazábban, asszociációk mentén kapcsolódik a kiállító művész munkásságához. Készítői fontosnak tartották, hogy minél többet elmondjanak arról a külföldön nem igazán ismert környezetről, amelyben Várnai él és dolgozik, illetve azokról az inspirációkról, amelyek meghatározzák a munkáit.
 
Az Artmagazin – mint mindig – idén is beszámol a velencei eseményekről!


Viva Arte Viva
Időpont: 2017. május 13. – november 26.
Helyszín: Velence városszerte, Olaszország