CSAK 2023 Feminista Fesztivál Open Call

Az Auróra Csak ezt az 1-et kértem! feminista fesztiválja ismét megrendezésre kerül dec. 4 és 10. között, amely keretén belül a nők strukturális elnyomásáról való diskurzus kerül előtérbe. ​A tavalyi művészeti programokat és résztvevőket kiegészítve idén OPEN CALL-on keresztül is be lehet kerülni a fesztivál programjába.

A felhívás szövege:

Még mindig Csak azt az 1-et kérjük!, hogy bontsuk le a patriarchátust!

CSAK 2023 Feminista Fesztivál az Aurórában

Dátum: December 4-10.

Helyszín: Auróra 

Jelentkezési határidő: november 8. 

Mielőtt a decemberi reproduktív munka szezon a csúcsára ér, az Aurórában egy egész héten keresztül a nők strukturális elnyomását tárgyaljuk. A beszélgetéseket kulturális projektek, kreatív workshopok, performanszok, koncertek, és kevésbé strukturált programok kísérik majd. Idén kinyitjuk a közreműködők csapatát: a tavalyi csapat mellé keressük azokat az alkotókat, csoportokat, előadókat, akikről eddig még nem tudtuk, hogy feministák, vagy még nem dolgoztunk együtt, vagy csak pont elkerültük egymást.

Beszélgetések a nagyteremben, közös alkotás a kisteremben, kiállítás, tánc, installáció, kollaboráció, világ- és önmegfejtések, boszorkánykodás, lázadó lányok, erős asszonyok, feminista férfiak a feminista zászló alatt. És egy nyitott tér azoknak, akik még elmondanák, lerajzolnák, kitáncolnák, hogy miért dühösek, és hogy ez így nem mehet már tovább. 

Az open callra érkező jelentkezések közül 4-8 projektet tervezünk kiválasztani, a kiválasztás feltétele a megvalósíthatóság. Szempontjai: olyan projekteket keresünk, amelyek illeszkednek a szervezők és közreműködők csapata által meghatározott keretek közé, tehát: a feminizmust vagy a feminizmus ügyeit rendszerkritikusan közelíti, platformot és kapcsolódásokat teremt, 2023-24 Magyarországán releváns ügyeket tárgyal, láthatóvá teszi a láthatatlan mintákat, és megpiszkálja a patriarchátust fenntartó normarendszereket.

Határidő tehát november 8., utána minden pályázónak gyorsan visszajelzünk, addig pedig a [email protected] címen lehet kérdezni.

További információk: [email protected]

Pályázni november 8-ig lehet az alábbi Google Form kitöltésével: https://docs.google.com/forms/d/1PmjpMBHOUGX4XFihHgLrShwY6vHivqpTHUqHFNf8p9E/edit


full_004563.png
Mátrix (feminista fotográfia)

Elkészült végre a fénykép
Nem tudni, milyen esemény
Egy kicsit kevés a részlet
Egy kicsit kevés volt a fény.

Előjött végre a fénykép
Már nem is számítottunk rá
Egy kicsit túl sok a szürke.
(Olé olá, 1983. Kontroll Csoport)

A mottónak itt az a hivatása, hogy a romantikusnak vélt szöveget visszarántsa a társadalmi valóság talajára (hova is?), és, hogy kompenzálja e romantika komolyságát.

 

full_000169.jpg
Febronia, a reálisan létező Angyal, és a feminista pornográfia

Magamfajta koros aufklérista feje persze megrezdül, amikor az egykori szocreál-szentély Sztálinvárosból egy szép fiatal nő Montefalcói Szent Klára fénylő szívéről kezd el beszélni — vadul cikáznak a gondolatok a Ráday utcai Jaffa NDK-hangulatú tapétája s a hetvenes éveket idéző fényforrásai között: vajon ki a felelős ezért?: a magyarországi bigottéria őshülyéje; a püspöki kar lángpallosú titkára; esetleg a vadul népszerű Dan Brown?; mindenestre a helyzet maga a megvalósult poszt-posztmodern. Moizer Zsuzsa Fulget crucis (Fénylő szív) című akvarellsorozatát nézem Macintosh G4 notebookon — retródíszletben, diszkóritmusban —, mely sorozat egy középkori fametszet nyomán készült. Aztán kiderül, hogy Klaniczay Gábor a felelős, valamint az ő perfomance-történeti előadása (Elgyötört test és megtépett ruha. Két kultúrtörténeti adalék a performance gyökereihez: www.artpool.hu), amely a performance és a body art gyökereit a flagellánsokig vezeti vissza — s ekkor megnyugszik a lélek. Mégse’ a Semjén!