So familiar, so uneasy

Csákány István a Lofoten Festivalon


Lofoten madártávlatból

„Just what is it that makes today so familiar, so uneasy?” Ez a címe a Lofoten International Art Festival 2013-as kiadásának, amely még ezen a héten látogatható Norvégia északi részén. A nyugodtan világvéginek nevezhető, és ezért elsősorban a katalógusa által ható nemzetközi fesztiválról nem csak azért számolunk be, mert remek művészek elsősorban helyspecifikus műveit mutatja be szabványos kiállítóhely nélkül, a vadromantikus, fjordokkal és kis szigetekkel szabdalt partvidék változó méretű, karakterű és funkciójú épületeiben és egyéb helyszínein, hanem mert idén magyar résztvevője is van: Csákány István, aki Sudden Gust of Motivation (kb. Az ihlet hirtelen fuvallata) című 2012-es művét installálta újra egy családi ház garázsában.


Csákány István: Sudden Gust Of Motivation In The Garage, helyspecifikus installáció, 2013. Fotó: Csákány István

A fesztivál kurátori koncepciója szerint a kiállítás egy változást tematizál az egymást követő krízisek és fellendülések sorozataként leírható állapotból egy olyan helyzetbe, amelyet az állandósult krízis határoz meg. Ebben a jelenlegi állapotban a világot formáló domináns gondolatok fenntarthatatlannak és fantáziátlannak bizonyulnak, amikor a Föld nagy részén tapasztalható mindennapos problémák megoldására kerül a sor. Bár kisebb mértékű változások tapasztalhatók, ezeknek a gondolatoknak mégsincs praktikus alternatívája, így mindennapi létezésünk kényelmetlensége antagonizmusok formájában válik leginkább érezhetővé: emberek, emberek és kormányaik, emberek és politikai ideológiák között fellépő éles, időnként erőszakos ellentétekben.
A kiállítás azt vizsgálja, hogy miként képes a kortárs művészet, úgyis mint egy szakma és egy beszédmód, a társadalomban elhelyezni magát, és ezt a globális kényelmetlenséget elemezni.

Csákányt Anne Szefer Karlsen, a fesztivál egyik kurátora hívta meg, amikor 2013 elején a tranzit.hu meghívására Budapesten járt. Hosszas helyszínkeresés után állapodtak meg a garázsban, amelyet a művész, hasonlóan egykori prágai műterméhez (It was an experience to be here!, Prága, Meetfactory, 2009) rózsaszínre festet(et)t. A garázs mint magánműhely – amely Csákány világról való gondolkodásának egyik jellemző mikrokozmosza – egyrészt új jelentésekkel gazdagítja a művészt munkásruhában, az alatta lévő kerti szék összecsuklásának pillanatában épp új egyensúlyt keresve ábrázoló műnek; másrészt sajátos, fanyarul gúnyos átiratát adja a fesztivál címének kiindulópontjául szolgáló, ikonikus Richard Hamilton kollázson (Just what is it that makes today's homes so different, so appealing?, 1956) látható otthoni környezetnek.


Csákány István: Sudden Gust Of Motivation In The Garage, helyspecifikus installáció, 2013. Fotó: Csákány István


Richard Hamilton: Just what is it that makes today's homes so different, so appealing?, kollázs, 1956. Forrás: tate.org.uk