Kihirdették a Light Art Museum Budapest és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület közös pályázatának eredményét

A két intézmény májusban hirdetett közös pályázatot új fényművészeti alkotások megvalósításának támogatására. A nyílt felhívás keretében olyan képzőművészeti alkotások terveit várták, melyek a fényt a mű fő médiumának tekintik.

A LAM vállalta a nyertes pályamű megvalósításának finanszírozását nettó hárommillió forint értékig, valamint azt, hogy nettó egymillió forintért megvásárolja az elkészült művet a múzeum gyűjteménye számára.

A felhívásra összesen ötvenhat pályamunka érkezett, amelyekről a FKSE és a LAM által delegált szakmai zsűri döntött, melynek tagjai Cserna Endre, az FKSE vezetőségének tagja; Fehér Dávid, művészettörténész; Horváth Mátyás, az FKSE vezetőségének tagja; Szalai Borbála, kurátor és Vida Szabolcs, a LAM művészeti vezetője voltak. 

A pályázatot Szekeres Ágnus és Tesch Katalin Space 1.0 munkacímű fényinstallációja nyerte. Az indoklásban Vida Szabolcs, a LAM művészeti vezetője kiemelte a beadott terv átgondolt és összetett koncepcióját, és hangsúlyozta, amellett, hogy a művészek okosan használják ki a fény mediális tulajdonságait, a munka jól illeszkedik az intézmény szeptemberben megnyíló, új Superluminal című kiállításához is, ahol a közönség is láthatja majd a megvalósult alkotást. 

A Light Art Museum további egymillió forinttal támogatja a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületet, mivel kiemelten fontosnak tartja a fiatal képzőművészeket képviselő szakmai szervezetet és működésének stabilitását.

lamo_kover_01.jpg
Átalakított formában, újabb művekkel kiegészítve látható a Light Art Museum Budapest bemutatkozó tárlata

Tavaly nyár végén nyílt meg a világ egyik első, kifejezetten a fényművészetre fókuszáló múzeuma, ahol Moholy-Nagy László és Victor Vasarely munkái mellett kortárs alkotók művei is helyet kaptak. Reagálva a vártnál nagyobb közönségsikerre és a széles, jellemzően fiatalokból álló látogatói körre, a válogatás áprilistól némiképp átalakított formában, új munkákkal bővül, köztük Csörgő Attila, Benczúr Emese, Borsos Lőrinc vagy épp Komoróczky Tamás műveivel, amelyek augusztus 15-ig tekinthetők meg.