PAIKKA OPEN CALL – 92529

A PAIKKA alkotói közösség nyílt pályázati felhívása.

2070 van. Nagyszüleink két ipari forradalmat is átéltek. Az utolsó azt ígérte, hogy felszabadít minket a fizikai munka rabsága alól, ám a munka ártalmas következményei továbbra is megmaradtak. Azért vannak pozitívumok is a neoliberalizmus káros hatásai ellenére. Az automatizálás nagy részben leváltotta a kézi munkát, és senki sem gépel már adatokat végtelen táblázatokba. Ehelyett a számítógépek személyre szabottan osztják ki, hogy ki mit dolgozik, figyelembe véve az egyéni tényezőket, jellemvonásokat, fizikai és mentális képességeket. Mégis, bár úgy tűnik, mintha mindannyian azt csinálnánk, ami a hivatásunk, minden nap ugyanolyan, ha nem rosszabb, mint az előző. 

Paikkaopencall

Miért tapasztaljuk magunkon az állandó mentális fáradtság, a szorongás vagy akár a kiégés jeleit? Miért folynak össze munka és szabadidő korábban világosan kijelölt határai? Miért töltünk kevesebb időt a szeretteinkkel? Miért érzünk produktivitáskényszert akkor is, ha papírforma szerint nem kell dolgoznunk? Miért dolgozunk egyre többet, amikor minden technikai és tudományos feltétel adott, hogy többé ne kelljen dolgoznunk? Miért nem lehet eleget tenni a munkahelyi elvárásoknak? 

Az ígéret, hogy a 21. században bármi lehetsz, ami csak akarsz, mintha nem lenne több cinikus fedőszövegnél arra nézvést, hogy tompítsa a nyers valóságot: hogy egyre nehezebb a munkaerőpiacon labdába rúgni, egyre specifikusabbak a meghirdetett munkakörök, egyre gyakoribb válságjelenségek már a 20-30 éves korosztály körében is a túlterheltség, a kiégettség, a munkahelyi stressz és alváshiány pszichoszomatikus következményei. Mindezt mivégre és meddig lehet elviselni? 

A jelen munkaerőpiaci viszonyai, legyen szó fizikai, szellemi, informális vagy rugalmas munkavégzésről, mintha szüntelenül Mark Fisher keserű szentenciáját igazolnák: Ha elég keményen dolgozol, felválthatod a szorongást a kimerültséggel. Hogyan lehetne ezen változtatni? 

Keressünk 6 bármilyen területről érkező alkotót, akik szívesen csatlakoznak a 92529 nevű projektünkhöz. 

A projektről:

A projekt során a jelen és jövő technológiai fejlődéseit, valamint az ezen változásokhoz köthető szociálpszichológiai aspektusokat vizsgáljuk, mely eredményeképpen megtervezünk és felépítünk egy disztópikus munkaügyi hivatalt. Azok jelentkezését várjuk, akik májusban részt tudnak venni egy 3 napos csapatépítő táboron, majd 2025. szeptemberéig (az installáció megépüléséig) szerepet tudnak vállalni egy kollektív, és rugalmas munkafolyamatban. 

Jelentkezéseket folyamatosan várjuk ezen a linken.

A PAIKKA-ról:

A PAIKKA egy alkotói közösség, amely elkötelezett a kísérletezés, a kollaboráció és az alternatív tanulás iránt a művészet, tudomány és technológia területén.

A PAIKKA 2021 óta aktív. A legelső felhívásunkat egy fizikai tér átalakítására hoztuk létre - ez a 444 Jó Blogján is megjelent. Ezt a mai napig aktív rádió műsorunk követte, majd több kisebb projekt az akkori terünkben. Később ezt zenei kollaborációkkal folytattuk, köztük egy templomban tartott elektronikus zenei esttel, valamint többnapos elvonulásokkal az EU Erasmus+ támogatásával, például egy nem akadémiai zeneakadémiával, a Hangzavart? projektünkkel

Egyéb információ: [email protected]