Új, a tervezőkre fókuszáló könyves díj született

A 2022-es alapítású Magyar Könyvtervezés díj azt tűzte ki célul, hogy évről-évre összegyűjtse és bemutassa a hazai könyvkiadás legmagasabb színvonalon tervezett és gyártott kiadványait. Az adott naptári évben megjelent könyvekből a szakértői zsűri két körben választja ki a legjobbakat, amelyek azután megjelennek a győztesekből rendezett kiállításon, továbbá bekerülnek a díj nyomtatott és online katalógusába. A díj pénzjutalommal nem jár.

A díj a könyvtervezésre mint alkalmazott szakmára és a könyvkiadás egészének elengedhetetlen részére összpontosít. A szervezők kifejezett célja, hogy bekapcsolják a magyar könyvtervezést a nemzetközi szakmai hálózatokba, ezért vállalják, hogy minden évben nevezik a nyerteseket a Stiftung Buchkunst által szervezett Best Book Design from all over the World nemzetközi megmérettetésre.

Jelentkezési határidő: 2023. január 31.

A díj alapelveiről és a pályázat részleteiről ezen a linken olvashattok részletesebben.

Screenshot 2023 01 03 at 10.34.00

Kategóriák:

Szépirodalom
Szakkönyv
Album, katalógus
Gyerekkönyv, ifjúsági könyv

Ütemezés:

2022.12.05.→ Nevezés indul
2023.01.31.→ Nevezések beérkezési határideje
2023.02.10.→ A longlistre bejutott könyvek tervezőinek értesítése
2023.02.17.→ Bekért könyvek beérkezési határideje
2023.02.24.→ A shortlistre bejutott könyvek tervezőinek értesítése
2023.04.06.→ Kiállításmegnyitó és eredményhirdetés
2023.04.20.→ Finisszázs

A zsűri:

A zsűri összetételének meghatározásakor a szervezők egyszerre törekszenek a diverzitásra és a hangsúlyos tervezői jelenlétre: ennek megfelelően képviselteti magát a zsűriben – a szűken vett könyvtervezésen felül – az oktatás, a kiadás, a forgalmazás és egyéb kapcsolódó területek. A zsűritagok a felkérés elfogadásával vállalják, hogy minden olyan könyv, amelynek létrejöttében szerepet játszottak szerzőként, szerkesztőként, tervezőként, művészeti vezetőként, illusztrátorként vagy tördelőként, automatikusan kizáródik a versenyből. A zsűri összetétele évről-évre változik. A zsűritagok díjazásban nem részesülnek.
A zsűri két körben ülésezik: az előzsűri során a digitálisan nevezett kötetek értékelésével kialakul a longlist; a longlistre került könyveket a zsűri a második körben fizikai valójukban is megvizsgálja, és így alakul ki a végleges sorrend – vagyis a shortlist és az öt kategórianyertes.
A Magyar Könyvtervezés 2022 zsűrije: Balla Dóra, Bárdy Anna, Déri Ákos, Istvánkó Bea, L² grafikai stúdió, Szilágyi Róza Tekla, Valuska László