Vízen lebegő kiállítótér épül a hollandiai Almerében

A Studio Ossidiana úszó pavilonja egy új művészeti múzeum létrehozásának első lépése.

A megbízásra öt feltörekvő építészeti stúdiót jelöltek ki, közülük választották ki a nyertes Ossidianát. A projektterv három kör alakú egységből áll: egy sétányt, egy színpadszerű stéget és egy csillagvizsgálót foglal magában. A tervezésnél fontos szerep jutott egy, az építészstúdió által létrehozott különleges anyagnak is, ami ötvözi a kagylók meszes héját az agyaggal és a szénnel.

A Studio Ossidiana javaslatát az almerei önkormányzat és a Flevoland tartomány tagjaiból összeálló zsűri választotta ki. Indoklásukban kiemelték, hogy a pavilon költői kialakítása ötvözi az építészetet, a művészetet és a természetet, és stimuláló élményt kínál a látogatóknak mind beltéren, mind a szabadban. A terv szerint három körből áll az építmény: a sétányból, ami egy gyűrű alakú közlekedő felület a vízen; a színpadból, azaz egy szigetből, ami teraszként is szolgál, de erős szélben úszó/mozgó platformként is működik; valamint a csillagvizsgálóból, ami két kiállítótérrel rendelkezik, és ami egy kör alakú emelvényen található.

A sétány egy rózsaszín árnyalatú anyagból készül, amit a Studio Ossidiana fejlesztett ki, és ami a környék talaját alapul véve kagylók, agyag és szén egyvelegéből áll össze. Az obszervatórium, aminek az alapja ugyanebből az innovatív és ökotudatos anyagból épül majd fel, a tervek szerint egy könnyed, hengeres formájú polikarbonát homlokzatot fog kapni.

Studio ossidiana floating art pavilion almere netherlands designboom 1

Studio ossidiana floating art pavilion almere netherlands designboom 2

Studio ossidiana floating art pavilion almere netherlands designboom 6

Studio ossidiana floating art pavilion almere netherlands designboom 10

© Studio Ossidiana





Forrás: designboom.com