Artmagazin 72. – KOLLEKCIÓ – női, személyes, rejtélyes wunderkammer

Illés Katalin kiállítása a FUGA­ban

Artmagazin 72. Kollekció - női, személyes, rejtélyes wunderkammer from artmagazin.hu on Vimeo.

 
Időpont: 2015. március 6 - április 25­.
Helyszín: FUGA (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.) 
Kiállító művész: Illés Katalin
 
Megnyitó: 2015. március 6. 18.00
A kiállítást megnyitja: Tóth Krisztina, költő, író
 
Illés Katalin KOLLEKCIÓ ­- női személyes rejtélyes wunderkammer című kiállítása archetipikus női karaktereket mutat be mai, kortárs női alakokon keresztül. A kiállítás egy személyes és titokzatos leltár, érzelmi tabló ­az alkotót a lelki rezdülések foglalkoztatják, kíméletlenül vizsgálja önmagát és társas kapcsolatait. Legyen szó férfi­női kapcsolatokról, családi, testvéri szerepekről vagy barátságokról, saját hibáit, gyengeségeit is felvállalja. Pszichológiai mélyfúrásaival, kérdéseivel, állításaival mindenki számára kinyitja az ajtót, önvizsgálatra késztetve a nézőket. Az alkotó néhol empatikusan, néhol erős kritikával és pontos állásfoglalással mutat rá, érzelmileg hogyan viszonyulunk magunkhoz és másokhoz. A női szereplőkön keresztül felvonultatott érzelmek katalogizálása az alkotó szerint távoli és egyben elérhetetlen cél.
Ahogy az életben, úgy a kiállításon is, a kimondott szónak ereje van: a képeket kísérő szavak úgy jelennek meg, ahogy a külvilág ingerei, folyamatos egymásra hatásban, függésben és mozgásban képeződnek le bennünk. Az archívumhasználatban, illetve a google search eszközeként is megjelenő címkézési technika a gondolataink cikázásának analógiájaként működik. A címkék behálózzák a képeket, összefűzik és egymásba vezetik őket.
A KOLLEKCIÓ tartalmilag több, egymástól elkülönülő modulból áll, a kiállításon a hagyományos táblakép vizualitásán alapuló munkák, tablóképek illetve szekvenciák rendezői elvére épülő technikai, formai megoldások és portrék is megjelennek.
Illés Katalin 1982­ben született Budapesten. 2014­-ben elnyerte a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat. Évek óta foglalkoztatja saját családi öröksége, és a kortárs női szerepek pszichológiai irányú bemutatása. 2012 óta tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának.
 
A kiállítás Facebook­eseménye:
https://www.facebook.com/events/625689940895076
full_004544.png
Artmagazin 74. – ÖRÜLÖK, HOGY ITT ÁLLTAM

Artmagazin videóinterjú Tót Endrével Budapest utcáin hagyott 2015-ös „örömdarabjairól” és az előzményekről.

full_004839.png
Artmagazin 77. – BORSOS LŐRINC: JELENTÉKTELEN / NONENTITY – Videóinterjú

Tavaly, felismervén, hogy az Artmagazin Online-on olvasható nyomtatott Artmagazin tartalmak között mennyi mindent lenne érdemes újra ajánlanunk, elkezdtük a szerdánként megjelenő HETI ARCHÍV rovatot. Itt az Artmagazin szerkesztőségének tagjai ajánlanak régebbi tartalmakat a magazin elmúlt éveinek cikkeiből. A Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában ezen a héten csütörtökön 21 órától Borsos Jánossal és Lőrinc Lillával, azaz a Borsos Lőrinc művészpárossal Nemes Z. Márió beszélget. A beszélgetés kapcsán most egy korábbi, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben rendezett Borsos Lőrinc egyéni show kapcsán készített Artmagazin-videóinterjút ajánlunk újranézésre.