Artmagazin 74. – ÖRÜLÖK, HOGY ITT ÁLLTAM

Videointerjú Tót Endrével

Artmagazin videóinterjú Tót Endrével Budapest utcáin hagyott 2015-ös „örömdarabjairól” és az előzményekről.

 

artmagazin 74. - ÖRÜLÖK, HOGY ITT ÁLLTAM from artmagazin.hu on Vimeo.

„Az első ilyen úgynevezett »örömdarabom« az volt, hogy egy kartonlapra lenyomtattattam a következő szöveget: ÖRÜLÖK, HOGY EZT A MONDATOT LENYOMTATHATTAM. […] A Kádár-rendszerben minden egyes nyomdai terméket, publikációt cenzúráztak, kivéve a névjegykártyát. Tulajdonképpen ezt is engedélyeztetni kellett volna, de tudtam, hogy abszurditása miatt ez lehetetlen. Akkoriban voltak nyomdász ismerőseim, és az egyikőjük egy éjszaka pár száz példányban lenyomtatta nekem ezt a mondatot.”

#TótEndre #FogalmiMűvészet #Pop #Budapest #Oktogon #ÖrülökHogyIttÁlltam #ÖrülökHogyIttÜltem #BognárBenedek #SimonZsuzsanna #MucsiMesi #ArtpoolMűvészetkutatóKözpont

Kamera, vágás, szerkesztés: BOGNÁR Benedek, SIMON Zsuzsanna
Interjú, szerkesztés: MUCSI Mesi
Kézmodell: BOGNÁR Benedek

Köszönet: Felsmann István, Artpool Művészetkutató Központ

 

Kapcsolódó tartalom:

 

 

full_004839.png
Artmagazin 77. – BORSOS LŐRINC: JELENTÉKTELEN / NONENTITY – Videóinterjú

Tavaly, felismervén, hogy az Artmagazin Online-on olvasható nyomtatott Artmagazin tartalmak között mennyi mindent lenne érdemes újra ajánlanunk, elkezdtük a szerdánként megjelenő HETI ARCHÍV rovatot. Itt az Artmagazin szerkesztőségének tagjai ajánlanak régebbi tartalmakat a magazin elmúlt éveinek cikkeiből. A Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában ezen a héten csütörtökön 21 órától Borsos Jánossal és Lőrinc Lillával, azaz a Borsos Lőrinc művészpárossal Nemes Z. Márió beszélget. A beszélgetés kapcsán most egy korábbi, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben rendezett Borsos Lőrinc egyéni show kapcsán készített Artmagazin-videóinterjút ajánlunk újranézésre.

full_000640.jpg
Festőélet Magyarországon 7. – „Ezért maga egy sapka pénzt fog fizetni”

Rettegtem, marad-e mondanivalója a Könyvhétre megjelentetett önéletrajza után (Örülök, ha egyik mondatot a másik után írhatom, Noran, Bp., 2009. 321 nagyméretű, illusztrált oldal), de mint mindig, szerencsére most is ömlött belőle a szó. Csak olyasmit kérdeztem, amit az önéletrajzában nem találtam.

full_005292.jpg
Tót Endre utca a Művészetek Völgyében

A K55-ös kiállítótértől (ahol esténként művészkitüntetések és kitüntetésművek láthatók) az 51-es körzetig  tart a "Tót Endre utca"; az 51-es körzet bejáratainál TÓT 80 feliratú trikolor emlékzászlók lobognak; Tót művek kópiái, és videódokumentumok láthatók a borostyánház szoba-konyhájában és a pince kiállítóban is.

Zer0demo

2013. március 2. Hősök tere Egy kapcsolódó összeállítás az Artpooltól ITT.

full_006501.png
„Ezt a periódusomat akkor egy kicsit intermezzónak éreztem”

Az acb Galéria olyan Tót Endre-festményeket mutat be legutóbbi kiállításán, amelyek több mint harminc éven át egy raktárban várták, hogy valaki újra felfedezze őket. Tót Endrével a változatos életmű egy időre elfeledett darabjairól, az informel festészet hatásáról és egy munka váratlan felbukkanásáról beszélgettünk.