EZT NÉZD – Ligeti György és a magyar paravilág

Eheti ajánlónkban: „Ki értsen a zenéhez, ha nem az ördög?”

A 2023-as Budapest Fotófesztivál keretében nyit meg Cedric af Geijersstam "Üvegen keresztül" című kiállítása a Magyar Műhely Galériában. Cedric af Geijersstam fotós Svédországban született, 4 éve él Magyarországon, a Magyar Újságírók Országos Szövetségénél végzett fotográfusi tanulmányokat. A kiállítást dr. Boros Lili művészettörténész nyitja meg, akinek kurátori kvalitásairól Asztalos Zsolt Emlékmodellek kiállítása kapcsán már lehetett olvasni az Artmagazinban. 

Szintén a Fotófesztivál során, április 19-én nyílik meg a Q Contemporary-ban a Bevezetés a kriptozoológiába című kiállítás. K. Takács Márton fotográfus és Kazsimér Soma költő közös kiállítása összesíti az elmúlt évek szerteágazó és a magyar médiát is meghekkelő munkáit. Keskeny a határ a valós és az elképzelt, a tudományos és a spekulatív, a dokumentum- és a művészfotó, vagy a terepnapló és vers között. Hír keveredik verssel és helyszíni dokumentumfotó a tájképpel. A tárlatot Nemes Z. Márió nyitja meg, illetve a WOFT művészpáros egyik fele, Kophelyi Dániel is fellép. A WOFT-ról és a neogót képzőművészeti irányzat hazai meghaladásáról ajánljunk A góton túl: átkozott manók című cikkünket. 

Fotó: K. Takács Márton

Fotó: K. Takács Márton


Folytatódik az FKSE ˈmoʊʃən (motion) című programsorozata, amelynek keretein belül a Stúdió tagjai mozgóképes, videós és animációs munkáikat mutatják be és tárgyalják meg a közönséggel. Az április 17-i alkalommal Seress Anna és Zsoldos Anna dokumentumfilm-kollektívája, a buhera klub mutatja be What we see with our eyes, we make with our hands című idén elkészült munkáját. Ezt Victor Lima A few seconds 2018-as alkotása követi majd. 

A MÜPÁ-ban május 18-án a Concerto Budapest és a Magyar Rádió Énekkara négy emblematikus mű előadásával tiszteleg a száz évvel ezelőtt született Ligeti György előtt – méghozzá Eötvös Péter vezényletével. Eötvös az egyik legfontosabb kortárs Ligeti-karmester, aki 1965-ben a fáma szerint ott volt a zeneszerző elhíresült Requiem-előadásán is. Az emblematikus zenemű az esemény záródarabja lesz és általában nem a koncerttermekből, hanem Stanley Kubrick 2001 Űrodüsszeiából ismerjük. Lépold Zsanett a holdraszállás művészeti hozadékaival foglalkozó cikkében bővebben tárgyalja a tudományos fantasztikus filmet, amelyről Ligeti csak mozikba kerülése után tudta meg, hogy használja apokaliptikus zeneművét. 

Először rendezték meg a Polgárdi Ákos által alapított Magyar Könyvtervezés díjat, mely a hazai könyvtervezés legmagasabb színvonalon tervezett és gyártott kiadványait mutatja be. A független és transzparens zsűri öt kategóriában (szépirodalom, szakkönyv, album és katalógus, gyerekkönyv és ifjúsági könyv, egyéb) értékelt. A shortlistre került könyvekből rendezett kiállítás április 23-ig megtekinthető a Fugában.