HETI POP – Újabb Vermeer részlet bukkant elő, Emmy-díjat nyert Rév Marcell és egy ellopott Grayson Perry szobor

Johannes Vermeer Tejet öntő nő (1657-58) című festményének általunk ismert felső rétege alatt eddig ismeretlen aláfestéseket fedeztek fel a fejlett szkennelési technológiának köszönhetően. A hírt nemrég jelentették be a jövőre jelentős Vermeer-kiállítást tervező amszterdami Rijksmuseum sajtótájékoztatóján. A művön most elvégzett szkennelések felfedték a festmény kompozíciójának kezdeti vonalait, ezen a verzión a ma ismert elemek mellett egy kancsó tartó és egy tűzkosár is szerepelt. Az elmúlt években nem ez az egyetlen Vermeer-festmény kapcsán történt friss felfedezés. Ahogy a nyomtatott Artmagazin egy korábbi számában mi is beszámoltunk róla, 2021-ben a Levelet olvasó lány nyitott ablaknál című festményen fedőrétege alól bukkant fel egy Cupido-ábrázolás.

Swir scan van het melkmeisje

Johannes Vermeer A tejet öntő című festményének rövid hullámhosszú infravörös reflexiós képe

Emmy-díjat nyert Rév Marcell operatőr. 2021 után ebben az évben is a Kiemelkedő operatőri munka egykamerás sorozat (egy órás) kategóriában jelölték az Eufória sorozat egy újabb epizódjáért – azonban idén a zsűri a díjat is a magyar operatőrnek ítélte. Rév Marcell fényképezte Enyedi Ildikó Cannes-ban a napokban debütált új filmjét, A feleségem történetét is, a filmmel foglalkozó Artmagazin-cikkünk ezen a linken olvasható.

Fényes nappal lopták el Grayson Perry – akinek férfiasságról szóló könyvéről mi is beszámoltunk – arany színű baba szobrát egy bristoli galériából. A limitált kiadású kerámia azon ápolónők és családok tiszteletére készült, akikkel a művész egy koraszülöttekkel foglalkozó osztályon találkozott. A mű Perry Rites of Passage című televíziós sorozatának forgatása idején készült – pontosabban a harmadik, születéssel foglalkozó rész apropóján. A 27 centiméter magas, Alien Baby címet viselő kerámia szobrot állítólag akkor lopták el, amikor a Hidden galériában volt kiállítva, augusztus 30-án. Az ügyben nyomozás indult. 

Perry alien baby

Grayson Perry: Alien Baby

Források: artnews.comnews.artnet.com

123_Rozab4.jpg
A férfiasság trónfosztása

Grayson Perry A Férfi alászállása (The Descent of Man) címmel írt könyvet arról, hogy mit gondol a 21. századi férfiszerepről és a maszkulinitás kortárs lehetőségeiről. A könyvben megfogalmazottak szoros összefüggésben vannak a szerző képzőművészeti tevékenységével – amihez sok új adalékot is kap az olvasó.

Screenshot 2020-10-31 at 11.31.13.jpg
AZ ELTÜNTETETT CUPIDO ESETE

Miért került egy Cupido-ábrázolás fedőréteg alá Vermeer egyik képén? Maga Vermeer tüntette el mint zavaró képi elemet vagy későbbi korok szerették volna megszabadítani a jelenetet az egyértelmű szerelmi utalástól? Egy műgyűjtő-restaurátor állásfoglalása.

vermeer_cupid_full.jpeg
Hamarosan élőben is látható Johannes Vermeer Levelet olvasó lány nyitott ablaknál című képe, amelynek fedőrétege alól nemrég egy Cupido-ábrázolás került elő

A festménnyel kapcsolatos felfedezésről egy nagyobb lélegzetvételű cikkben mi is beszámoltunk az Artmagazin 122. lapszámában.