HETI POP – Újabb Amrita Sher-Gil rekord, kérdések egy feltételezetten Goya mű körül, Emmy-re jelölték Rév Marcellt és Amerikába utazik a Litván Pavilon panaszoperája

A magyar-indiai származású Amrita Sher-Gil elmúlt időszakban született aukciós sikereiről már többször beszámoltunk (itt és itt), most pedig újabb rekorddöntés történt. A művész 1938-as festménye, amely dolgozó és pihenő nőket ábrázol több mint ötmillió dollárért kelt el – ez majdnem kétszerese a tavalyi közel kétmillió-kétszáznegyvenezres összegnek, amennyiért az 1935-ös Fiúk citrommal című kép kelt el. A friss aukciós siker a Hindustan Times szerint nem csupán az alkotó életművét tekintve jelentős, hiszen egyben ez a vásárlás a valaha indiai műtárgyért kiadott legmagasabb összeg is egyben.

A Prado kurátorai hosszú ideje kutatják, hogy vajon valójában Goya festette-e az intézmény egyik legismertebb festményét, a Kolosszust. A kezdetekben a művet egyértelműen a spanyol mesternek tulajdonították, majd ezt idővel, nagyjából tizenhárom évvel ezelőtt megkérdőjelezték. Most pedig ez a döntés az, amit újraértékeltek. A múzeum kurátorai évekig úgy nyilatkoztak, hogy a festményt Goya stúdiójának egy tanonca festhette, ekkor a műről el is távolították a művész sajátkezűségére utaló jelzést – most azonban újra azon az állásponton vannak, hogy a művet Goya saját kézzel festette. A tanonc szerzőisége akkor merült fel, amikor az intézmény Goya-kutatója, Manuela Mena 2008-ban arról nyilatkozott, hogy a kép sarkában felfedezhető az A.J. monogram, ami Asensio Juliára, Goya egyik tanoncára utalhat. Ezt az érvelést felmerülésekor sokan támadták – ugyanúgy mint ahogy a festmény újra Goya műként jegyzését is sokan kritikusan látják. Főleg mivel az intézmény egyelőre nem adott kimerítőbb magyarázatot azt illetően, hogy szakemberei miért változtatták meg álláspontjukat.

41f3ce97 f018 469d 8833 dbe41489260f source aspect ratio default 0 937x1024

A szóban forgó mű, forrás: news.artnet.com

A Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia kihirdette az idei Emmy-díj jelöltjeit. Rév Marcellt az Eufória című sorozat, Tönkretehetlek epizódjáért jelölték a díjra a Kiemelkedő operatőri munka egykamerás sorozat (egy órás) kategóriában. Rév Marcell fényképezte Enyedi Ildikó Cannes-ban a napokban debütált új filmjét, A feleségem történetét is. Legutóbb az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmakadémia választotta tagjává. Az Eufória 2021-ben három Emmy-jelölést kapott: az operatőrin kívül a legjobb kortárs kosztümök, valamint a legjobb kortárs smink kategóriában. A 73. Emmy díjátadóját szeptember 10-én rendezik meg.

1920

Rév Marcell, forrás: fidelio.hu

Berlin után Amerikában is bemutatják a 2019-es Velencei Képzőművészeti Biennálé Arany Oroszlánját is elnyerő Litván Pavilon Sun & Sea (Marina) című operaperformanszát. Míg Berlinben egy Bauhaus uszoda épületében mutatták be az előadást, New Yorkban a Brooklyn Academy of Music épületében láthatja először a közönség. A szeptember 15 és 26 közötti New York-i dátumok után a mű egy kisebb turné keretein belül látogatható lesz Philadelphiában, Bentonville-ben, Arkansas-ban és Los Angelesben is. 

Sun sea marina opera performance by rugile barzdziukaite vaiva grainyte lina lapelyte at biennale arte 2019 venice © martynas norvaisas 4 1024x744

Forrás: news.artnet.com

Forrás: artnews.comnews.artnet.comfidelio.hunews.artnet.com

screenshot_2021_03_02_at_131940_copy.jpg
Egy újra felfedezett Amrita Sher-Gil festmény 2,8 millió dolláros áron kelhet el

A művész 1932-es, egy közeli barátját ábrázoló festménye kilencven évig rejtőzött, most azonban a Christie’s New York-i aukcióján találhat új gazdára.

portrait_amrita-sher-gil_aware_women-artists_artistes-femmes.jpeg
Magyarországon élő indiai rendező tervez filmet forgatni Amrita Sher-Gilről

A projekt jelenleg finanszírozási fázisban tart, ha összejön a 2,6 millió euró, a rendező, Tyagi Pallava az év végén kezdheti filmje forgatását.