Magyarországon élő indiai rendező tervez filmet forgatni Amrita Sher-Gilről

A projekt jelenleg finanszírozási fázisban tart, ha összejön a 2,6 millió euró, a rendező, Tyagi Pallava az év végén kezdheti filmje forgatását.

A tervezett három nyelvű film főszereplőjét a félig magyar, félig szikh származású, tragikusan fiatalon elhunyt Amrita Sher-Gilről mintázták, akinek életéről és annak magyarországi vonatkozásairól korábban mi is írtunk.

„Felnőtt életének alig hat éve alatt lenyűgöző festői életművet hozott létre, mely ma Indiában nemzeti kincs. Az 1930-as években ő teremtette meg az európai értelemben vett művészetet Indiában, s India képét az egyetemes művészetben” – írja róla Keserü Katalin 2007-ben megjelent, Amrita Sher-Gil című könyvének fülszövegében.

Amrita Sher-Gil nevével mostanában egy műve vélhetően rekord árú eladása kapcsán találkozhattak olvasóink. Nemrég egy kilencven évig rejtőzködő, 1932-es festménye a Christie’s New York-i aukcióján találhatott új gazdára. Sher-Gil amúgy az indiai női művészek által legdrágábban eladott mű rekordtartója – 1933-as önarcképe 2015-ben 2,9 millió dollárért kelt el a Sotheby’s New Yorkban rendezett aukcióján (az eredetileg becsült 1,8 milliós ár helyett).

A szóban forgó film rendezője, Tyagi Pallava Új-Delhiben töltötte gyerekkorát, majd Amritához hasonlóan, fiatal kora óta rengeteget utazott. Olajipari mérnök édesapja munkája miatt már kiskorában India legkülönbözőbb részein élt. Majd tizennégy éves korától Londonban tanult, ahonnan Glasgowba költözött, innen költözött Budapestre. Itt végezte el a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező mesterképzését is.

Tyagipallava forbes sebestyen laszlo 6 640x480

Tyagi Pallava, forrás: forbes.hu

A filmet hosszú kutatás előzi meg – a fellelhető festmények és a festőről szóló cikkek megismerése mellett Tyagi Pallava beszélt Sára Sándor rendezővel is, aki korábban már készített egy dokumentumfilmet a témában. Érdekesség, hogy Sára Sándor annó egyébként szeretett volna egy életrajzi filmet is forgatni, de végül támogatás híján ez elmaradt.

A Tyagi által tervezett film forgatókönyve összeállt, tervei szerint olyan történelmi tényeken alapuló fikciós filmet készül majd, ami egyszerre játszódik a múltban és a jelenben. A 2,6 millió eurós költségvetésűre tervezett film büdzséjéből eddig a 15 százalék jött össze.

Forrás: forbes.hu

screenshot_2021_03_02_at_131940_copy.jpg
Egy újra felfedezett Amrita Sher-Gil festmény 2,8 millió dolláros áron kelhet el

A művész 1932-es, egy közeli barátját ábrázoló festménye kilencven évig rejtőzött, most azonban a Christie’s New York-i aukcióján találhat új gazdára.

Screenshot 2021-03-08 at 14.50.32.jpg
Egymást festő nők Párizsban

A múlt századi magyar festőnők kutatása, pályaképük felrajzolása sokszor nehezebb feladat, mint férfi kortársaiké. Ennek oka abban is kereshető, hogy nemük miatt kevésbé ismerték el művészi jelentőségüket, és életművük is gyakrabban szóródott szét. Némi könnyebbséget jelent, ha a művészpályát választó nők szoros barátságot ápoltak, összetartottak, inspirálták egymást, és ennek írásos nyoma is maradt, ahogy ez Amrita Sher-Gil, Basch Edit és Járitz Józsa esetében is történt. Hármójuk barátságának történetét most levelezésük, naplóik segítségével próbáljuk rekonstruálni. Ezek a források nemcsak életrajzi szempontból érdekesek, hanem életművük megfejtésében is segítenek, hiszen barátságuk nyomot hagyott műveiken, több festményből kiderül, hogy hatással voltak egymásra. Mindezt árnyalja, hogy egyszerre hatott rájuk Párizs, és az ott tapasztaltak elindították festészeti nyelvük megújulását.