Fabricius Anna nyerte a Kassák kortárs művészeti díjat, megnyílt a Buharovok kiállítása

Az öt döntőbe jutott pályamű közül Fabricius Anna kiállításterve nyerte el az idén második alkalommal meghirdetett díjat. Az elismerésre a huszadik századi avantgárd művészet jelenségeit vizsgáló vagy korszerűen újraértelmező tervekkel lehetett pályázni. A díj összege bruttó 1,5 millió forint, amelyet új mű létrehozására fordíthat a nyertes művész. A pályaművet a Kassák Múzeum mutatja be önálló kiállítás formájában 2024-ben.

Fabricius kassak

A tavalyi győztesek, Igor és Ivan Buharov (Hevesi Nándor és Szilágyi Kornél) átadják a vándordíjat Fabricius Annának, fotó: Birtalan Zsolt/PIM

A díjnyertes kiállításterv címe Home is Where Work is, amelyben a művész - korábbi alkotásaihoz hasonlóan - a munka témakörével foglalkozik. Ahogy pályázatában írja, „egyre többek számára a munka egyszerre szigorú kényszer és a magasabb szintű egyéni vagy családi boldogság akadálya. A munka már nem összekapcsol és közösséget formál, hanem izolál és magányossá tesz".   Fabricius Anna installációjában a fő hangsúly nem a munka fogalmán vagy a munkával kapcsolatos dilemmákon van, hanem egy messzeható következményen, a transznacionális család összetett jelenség-együttesén. A művész fotóin és videómunkáiban olyan emberek élethelyzeteit mutatja be, akik családjuktól távol kényszerülnek élni és dolgozni azért, hogy az otthon maradottak jelenét és jövőjét biztosíthassák. Megfogalmazása szerint: „a velük aktív együttműködésben készült, egyszerre megrendezett és improvizatív fotó -és videómunkák a beilleszkedés, az elfogadás, az önfeláldozás, a hiányérzet és a családszeretet személyességén keresztül” vizsgálják.Fabricius Anna fotósorozataiban, videóiban régóta foglalkozik a munka témakörével és ennek különféle kulturális vonatkozásaival.  Munkamódszere nem a klasszikus értelemben vett dokumentarizmus,  hanem inkább a „kibillentés", amit a megrendezettség segítségével ér el. Szereplőinek kimozdítása megszokott pozíciójukból a befogadói tekintetet is kibillenti. „ Mint mindig, a most tervezett munkáknál is kerülöm a hagyományos megjelenítést, vagyis a szereplőket nem közvetlen munkavégzési helyzetbe hozom" - írja pályázatában.  


Október 29-ig látható a tavalyi nyertes Igor és Ivan Buharov kiállítása. Új munkájuk középpontjában Szittya Emil, a sokoldalú avantgárd művész (író, költő, festő, lapkiadó) és anarchista nézeteket valló csavargó áll, aki a fiatal Kassák Lajosra is komoly hatással volt a századelőn. A Buharov testvérek 2022-ben, Erdődi Katalin kurátorral együttműködve, egy Super 8-as technikával készülő többcsatornás filminstalláció tervével nyerték el az újonnan alapított Kassák kortárs művészeti díjat. Munkájukhoz Szittya Emil életéből és munkásságából merítettek ihletet; kollázs-jellegű, fragmentumokból építkező írásait és festményeit, valamint a második világháború idején, a megszállt Franciaországban ismerőseitől és ismeretlenektől gyűjtött álmokat dolgozzák fel sajátos buharovi képi világukkal.


11b

Igor és Ivan Buharov: Minket anarchistákat nem nyugtalanítanak morálgiliszták, 2023, film still

_DSF6575_DxO javítva CMYK.jpg
Igor és Ivan Buharov nyerte a Kassák kortárs művészeti díjat

Az idén először átadott Kassák kortárs művészeti díj nyertes pályaműve egy filminstalláció terv, amelyet Erdődi Katalin dramaturg és kurátorral közösen nyújtottak be.

buharovcover.jpg
A tudattágítás parafenomenológiája

Idén Igor és Ivan Buharov, avantgárd filmekkel foglalkozó független alkotók nyerték a Kassák kortárs művészeti díjat. Ennek apropóján tavalyi, a Melegvizek országa című, már a sorban ötödik játékfilmükről Tamás Dorottya, a Pszeudoposzt kollektíva tagja írt recenziót. „Ha szeretnénk valamilyen módon megközelíteni, fel kell szabadítanunk tudatunkat a rá nehezedő megfejtéséhség alól. Ennek egyik lehetséges módja, ha az összefüggések kergetése helyett az ellentétekre koncentrálunk."