Igor és Ivan Buharov nyerte a Kassák kortárs művészeti díjat

Az idén először átadott Kassák kortárs művészeti díj nyertes pályaműve egy filminstalláció terv, amelyet Erdődi Katalin dramaturg és kurátorral közösen nyújtottak be.

A filmterv címét – Minket anarchistákat nem nyugtalanítanak morálgiliszták –, Kassák és Szittya egyik beszélgetéséből kölcsönözték, amelyet Kassák az Egy ember élete című önéletrajzi regényében ír le. A film központi alakja, Szittya Emil költő, író, festő és művészetkritikus Kassákra is komoly hatással volt. Szittya a második világháború alatt Franciaországban ismerős és ismeretlen emberek álmait gyűjtötte. 82 álom a második világháború idején 1939–1944 (82 rêves pendant la guerre) című kötete az alkotók számára különösen inspiráló volt, hiszen korábbi filmjeikben is többször foglalkoztak már az álom témájával. A szerzőpáros többcsatornás, szuper 8 mm-es technikára épülő filminstallációja elsősorban Szittya egyéni hangú – kollázs jellegű, fragmentumokból építkező – írásaiból, illetve festményeiből merít ihletet.


Az első Kassák kortárs művészeti díjra az avantgárd mozgalmak és Kassák Lajos művészetszemléletéhez kötődő pályaművekkel lehetett nevezni. A díj értéke 1,5 millió forint, az elkészült művet a Kassák Múzeum mutatja be önálló kiállításon 2023-ban. 

Dsf6575 dxo javítva cmyk

A díjtárgy

 

A díj nyerteseiről:

Igor és Ivan Buharov (Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) független filmesek, akik a kilencvenes évek közepe óta készítenek együtt kísérleti rövidfilmeket, animációkat, dokumentum- és nagyjátékfilmeket, valamint a képzőművészet és film határterületén kísérletező alkotásokat. Különleges atmoszférájú, szürreális, groteszk képi világú filmjeikkel több fesztiválon is szerepeltek és számos díjat nyertek. Legújabb, Melegvizek országa című filmjük elnyerte a párizsi Európai Filmek Fesztiválja Prix Sauvage versenyfilm szekciójának fődíját. 

Erdődi Katalin független kurátor, dramaturg és kutató – akivel a legutóbbi OFF Biennálén bemutatott projektje kapcsán mi is készítettünk interjút – a kortárs művészet és performansz területének szakértője. A Buharov testvérekkel több korábbi projektben dolgoztak együtt. Legutóbbi munkáiban a vidék változását, társadalmi és politikai átalakulását kutatja kollaboratív művészeti és kurátori projektek keretében. 2020-ban Igor Zabel-díjat kapott.

Screenshot 2021-05-01 at 10.43.47.jpg
Munka, munka, láthatatlan munka

Múlt héten nyílt meg az Alicja Rogalska, Erdődi Katalin és Annus Réka által jegyzett és a Kartali Asszonykórussal együttműködésben megvalósult Hírdalcsokor című projekt bemutatókiállítása.

Igor_IvanBuharov_Melegvizek_orszaga_LandofWarmWaters_allokep_videostill_01.jpeg
Evolúciós para bontatik

Új sorozat indul az Artmagazin Online felületén – mostantól öt héten keresztül olvashatunk kísérletező szövegeket az OFF-Biennále eseményeiről a Pszeudoposzt titokzatos szerzőitől. Íme az első: