KÖRKÉP – Évindító aukciók

Lépold Zsanett

A tavalyi év káosza a művészeti piacot sem kerülte el: a gazdasági helyzet alakulása visszaszorította az eladásokat, a kiállítások mellett az aukciókat is át kellett költöztetni az online térbe. Az idei év azonban a bizakodásról szól, vásárok és árverések sorát tervezik megvalósítani az elkövetkező hónapokban. Mi is ebben bízunk, ezért útjára indítjuk új rovatunkat, amiben a műkereskedelem legfontosabb és legérdekesebb történéseit mutatjuk be – aukciós rekordokkal, méltatlanul ismeretlen művészek történeteivel vagy éppen meghökkentő adatokkal.

Idén lenne 100 éves Ruth Orkin, az utazó fotóművész

Az alkotó születésének 100. évfordulója alkalmából nagyszabású árverést szervez a Bonham aukciósház. A január 22-én kezdődő online aukción széleskörű válogatásra lehet licitálni, köztük olyan alkotásokra, amiket még soha nem láthatott a nagyközönség. „Ezzel az árveréssel kezdjük el a jubileumi megemlékezést” – nyilatkozta Laura Paterson, a Bonhams fotográfiai szekciójának vezetője. „A legkorábbi fotóktól kezdve egészen a karrierje legvégén készült alkotásokig.” Olyan ritka, eredeti nyomatok is kalapács alá kerülnek, amik még a fénykép készültének idején lettek lenagyítva. Ruth Orkin elsősorban a New York-ban, illetve a világ számos pontján készült intim portréiról ismert. Munkássága alatt ideje nagy részét New York utcáin töltötte, és életképeket, embereket fotózott az 1940-es és 50-es években. Figyelme gyakran fordult a gyermekek felé, egyik fontos képe például a Mother and Daughter, Penn Station (Anya és lánya, Penn Station) az 1940-es évek végéről. A megfáradt, bőröndjükön pihenő két alakról készült fotót előzetes becslés szerint 5000 és 7000 dollár (1,5 – 2 millió forint) között értékesítik majd.

Ruth orkin im 282286

Ruth Orkin: Mother and Daughter, Penn Station (Anya és lánya, Penn Station)


De Orkin nemcsak az utazókat szerette megörökíteni, hanem az utazás is közel állt hozzá: az 50-es évek elején Európába és Izraelbe ment. Az aukción szerepel néhány fényképe ebből az időszakból is, köztük néhány aláírással ellátott darab, például legismertebb képe, az American Girl in Italy (Amerikai lány Olaszországban). Orkin ezzel a fotóval azt az élményét akarta átadni, amit ő maga is átélt Olaszországban, nemes egyszerűséggel: a kiemelt figyelmet. Várta az alkalmat, hogy megörökíthesse az élményt, és ehhez Jinx Allent választotta ki, akit utazásai során ismert meg. A fotó később a Cosmopolitan magazinban megjelent sorozatba is bekerült, a Don’t be Afraid to Travel Alone (Ne félj egyedül utazni) címűbe.

 Im 282282

Ruth Orkin: American Girl in Italy (Amerikai lány Olaszországban)


Új rekordot állíthat fel Botticelli festménye

Botticelli Tondót tartó fiatal férfi portréja esetében a Sotheby’s gyakorlatilag a „korai” festészet egyik legemblematikusabb alkotását kínálja eladásra. Egyrészt a firenzei mester portréi rendkívül ritkák a piacon – körülbelül tíz maradt fenn a mai napig, és ez az utolsó, ami egyelőre magánkézben van. Másrészt ez a Botticelli-portré, amit 1490 körül festett, új utat jelentett az olasz reneszánsz közepe táján, amikor a bevett gyakorlat az volt, hogy a portrékat kizárólag profilból lehet megfesteni. A mű becsült összege 80 millió dollár (több mint 23 milliárd forint), ami megdöbbentően soknak tűnik, hiszen jelenlegi tulajdonosa, Sheldon Solow 38 évvel ezelőtt 1,4 millió dollárért jutott hozzá. Sőt mivel Botticelli jelenlegi aukciós rekordja 10,4 millió dollár (valamivel több mint 3 milliárd forint) – amit a Madonna és gyermeke című műért fizettek ki a Christie's aukcióján 2013-ban –, e portré eladása új aukciós rekordot állíthat fel, hiszen Botticelli jelenlegi rekordja rendkívül alacsony, és messze nem tükrözi jelentőségét. Az élő aukcióra, aminek a Master Paintings and Sculpture, vagyis Mesterművek, festmények és szobrok címet adták – január 28-án kerül sor New York-ban.

Botticelli portrait 1 574x750

Sandro Botticelli: Tondót tartó fiatal férfi portréja, 1490 körül


Az árverésen egy másik, kiemelkedően ritka és értékes alkotás is kalapács alá kerül. A holland mester, Rembrandt 16 x 21 cm-es kis festménye, az Ábrahám és a három angyal (1646). A kifejezetten ritka mű az Ószövetség egyik jelenetét ábrázolja. Rembrandt összesen 136 bibliai jelenetet festett meg, ezekből mindössze öt darab van magánkézben. Ezt a művet hozzávetőleg 5 millió dollárért (kb. másfél milliárd forint) vásárolták meg 2005-ben, most pedig 20–30 millió dollárra (6–8,8 milliárd forint) becsülik. Mielőtt gazdát cserélne, a művet kiállítják Hongkongban, Los Angelesben, Amszterdamban és Londonban.

Rembrandt abraham 3 angels 2 750x574

Rembrandt: Ábrahám és a három angyal, 1646



Források: barrons.com, artprice.com

full_004327.jpg
Rembrandt és egyebek

Bédekkerünk a kiállításhoz. Szó esik benne a világ legszebb csendéletéről, egy rendkívül jól teljesítő kacsáról, festőnőkről, egy festő kocsmájáról, Rembrandt tanulóéveiről, és azt is megtudhatjuk, mely művek jártak már régebben is Budapesten, a híres gyűjtő, Nemes Marcell jóvoltából.

73-2-2.jpg
Rembrandt jelen van

A Szépművészeti Múzeum 40 saját németalföldi képe mellé a világ különböző múzeumaiból, köztük az amszterdami Rijksmuseumból érkezett még további 138, köztük 20 Rembrandt is, hogy megnyílhasson a holland festészet arany évszázadát bemutató kiállítás. Ennek kapcsán kérdeztük Pieter Roelofst, a Rijksmuseum 17. századi holland anyagának kurátorát az akkori viszonyokról, Rembrandtról és a Rembrandt-jelenségről. Szerinte azonban itt lenne az ideje, hogy mások nevét is megjegyezzük, például Jan Lievensét vagy Samuel van Hoogstratenét. És az is kiderül, most éppen mire tanít a művészet.

Ansel-Adams-Grand-Tetons-and-the-Snake-River-Grand-Teton-National-Park-WY-scaled-1536x1148.jpg
Rekordáron kelt el Ansel Adams egyik fotója

Ansel Adams egyik legelismertebb alkotása 988 000 dollárért kelt el a Sotheby’s New York-i aukcióján.

Screenshot 2020-11-30 at 19.29.09.jpg
A Louvre adománygyűjtő aukciót rendez, ahol az egyik tétel nem más, mint randevú a Mona Lisával

A 100 éves francia festő, Pierre Soulages az intézménynek ajándékozott egy több százezer eurót érő festményt – ez lesz annak az aukciónak a központi műtárgya, amin a Musée du Louvre oktatási és társadalmi ismeretterjesztő projektjeihez igyekszik összegyűjteni a szükséges tőkét.