Artmagazin 70. – INVAREBEST

Vékony Dorottya kiállítása a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Project Roomjában

artmagazin 70. - INVAREBEST from artmagazin.hu on Vimeo.

Kamera/vágás/szerkesztés: Bognár Benedek, Simon Zsuzsanna
Interjú: Mucsi Mesi

Intimate and Variable Relationships Between Strangers

„Piros kis húsbarlang a szád,
piros a csókod, pirosak
tested mély titkai, piros
szikrák lepik el”

Szabó Lőrinc: Piros kis húsbarlang a szád (részlet)
 

A csókról általánosságban elmondható, hogy két – általában egymáshoz vonzódó – ember között létrejövő intim viszony. Bonyolult kapcsolat. A csókra főként a szerelem metaforájaként tekintünk, amely örök ihlető forrása a művészeteknek, de a különböző tudományok vizsgálati témájaként is jelentős.

Vékony Dorottya ennek az érzékeny összekapcsolódási formának egy különös aspektusát vizsgálja, miszerint: „… azt a jelenséget vizsgálom, hogy a csókon keresztül hogyan jöhet létre két ember között intim kapcsolat, annak ellenére, hogy az alanyok nem ismerik egymást. Ebben az esetben a találkozások és lehetőségek száma végtelen, mint a valóságban, ezért általam létrehozottak ezek a kapcsolatok, mindaddig, amíg meg nem találják végső formájukat és párjukat, akkor ugyanis egy új valósággá válnak. A csók soha nem történik meg, mégis a modellek ráutaló magatartása elkerülhetetlenné teszi ezt az illúziót. Az ajkak és a mozdulatok személyenként eltérőek, tökéletesen soha nem fognak illeszkedni egymáshoz, így mégis érezhető a párosított képek konstruáltsága. A modellek egymás mellé helyezésével szeretnék minél több lehetőséget ábrázolni, mégsem célom illusztrálni e gesztus minden eshetőségét.” A szereplők adottak tehát, a narratíva felfűzése azonban a nézőre van bízva. Intimate and Variable Relationships Between Strangers, azaz változékony intimitás idegenek között. Vajon ki illene össze kivel? S kik azok, akiket semmiképp sem tudnánk összeforrt ajkakkal csókolózó párként elképzelni?

Vékony Dorottya INVAREBEST – Intimate and Variable Relationships Between Strangers című, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán készített sorozatának fotókönyvvel és interaktív installációval kiegészített változatát a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Project Room termében mutatják be.

A kiállítás kurátora:
Gellér Judit

A kiállítás megtekinthető:
2015. június 12. – július 31.

Szöveg: Gellér Judit

full_004544.png
Artmagazin 74. – ÖRÜLÖK, HOGY ITT ÁLLTAM

Artmagazin videóinterjú Tót Endrével Budapest utcáin hagyott 2015-ös „örömdarabjairól” és az előzményekről.

full_004839.png
Artmagazin 77. – BORSOS LŐRINC: JELENTÉKTELEN / NONENTITY – Videóinterjú

Tavaly, felismervén, hogy az Artmagazin Online-on olvasható nyomtatott Artmagazin tartalmak között mennyi mindent lenne érdemes újra ajánlanunk, elkezdtük a szerdánként megjelenő HETI ARCHÍV rovatot. Itt az Artmagazin szerkesztőségének tagjai ajánlanak régebbi tartalmakat a magazin elmúlt éveinek cikkeiből. A Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában ezen a héten csütörtökön 21 órától Borsos Jánossal és Lőrinc Lillával, azaz a Borsos Lőrinc művészpárossal Nemes Z. Márió beszélget. A beszélgetés kapcsán most egy korábbi, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben rendezett Borsos Lőrinc egyéni show kapcsán készített Artmagazin-videóinterjút ajánlunk újranézésre.