Ezt nézd! – Szentendre, Szombathely és Pécs

Folytatódik a vidéki mustra: ezen a héten is eltávolodunk Budapesttől, hogy magyarországi nagyvárosok felé tereljük a közönséget – ezúttal a Szentendrei Képtár, a Szombathelyi Képtár és a pécsi Zsolnay Múzeum kerül előtérbe.

Szeptember 18-ig látogatható Fridvalszki Márk Szellemek találkozása című solo show-ja a Szentendrei Képtárban. A kiállításon a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményében kiemelt helyet elfoglaló, a tér falain megjelenő Deim Pál, Korniss Dezső és a ma is aktív Keserű Ilona inspiráló művészi magatartása, már toposszá, ikonikussá vált kozmikus képi motívumai közvetetten idéződnek meg Fridvalszki munkáiban. A Képtárban a művész legutóbb készült festményei, a Ferenczy Múzeum Centrum gyűjteményéből válogatott munkák és egy, a múzeummal közösen készített szerigráfiai sorozat látható, a Fridvalszki személyes védjegyévé vált murális alkotások és hanginstalláció társaságában.

Fm forward and up

Fridvalszki Márk: Forward and Up!, 2021

Szeptember 25-ig tart nyitva a Szombathelyi Képtár Szövött, hurkolt és nyomott anyagok – Válogatás a Szombathelyi Képtár iparitextil-gyűjteményéből (1973–1988) című kiállítása. Az intézmény textilgyűjteményében lévő szövetekből rendezett retrospektív kiállítás emléket állít a Vas megyében egykor igen jelentős textiliparnak, amely mára szinte teljesen eltűnt, és elhivatott, tehetséges tervezői a magánszférába kényszerültek távozni. A válogatásban lakástextilek, valamint a ruhaiparban használt kelmék láthatók, bepillantást engedve a 70-es és 80-as évek mintatrendjébe, jellemző szálhasználatába, érzékeltetve egyúttal a mesterséges és természetes alapanyagok arányának változását is. A falra függesztett és térbe belógatott mintadarabok most először láthatók kiállításon, vagyis a fal- és tértextilek, valamint a miniatűrtextilek után végre gyűjteményünk iparitextiljeivel is megismerkedhetnek a látogatók.

Depo 1 409 droppa judit petra meteraru

Droppa Judit: Petra méteráru

Október 2-ig látogatható a Lüszterlepkék és mázmadarak című kiállítás a pécsi Zsolnay Múzeumban. A tárlat a „Zsolnayak Japánjára” koncentrál: feltárja a gyár és a család gazdag japán tematikájú forrásait, bemutatja a „kölcsönzés”, „átértelmezés” és „újragondolás” folyamatait. A kiállítás emellett vázolja, hogyan formálta a gyár és vevőköre ízlésvilágát a japán művészet befogadása. A család gyára Magyarországon fontos szerepet játszott a kerámiaipar modernizációjában, nemcsak követték, de bizonyos esetekben irányították is az új esztétikai trendeket. Az Európában zajló iparművészeti forradalom során újdonságként megjelenő japonizmust is aktívan tanulmányozták a gyár dolgozói, illetve a család, különösen Zsolnay Júlia is.

290007285 5324281357632987 1497405492007366639 n

Fotó: Füzi István

ll-engedelmesen-1200x802.jpeg
Ezt nézd! – Debrecen, Szentendre és Balatonfüred

A következő hetekben a vidéki kiállítóhelyekre összepontosítunk: a nyár végének közeledtével érdemes beiktatni akár egy-egy napos kirándulásokat ezekbe a nagyvárosokba, ahol számos kortárs művészeti kiállítás közül válogathatunk. Ezen a héten a debreceni MODEM, a szentendrei Ferenczy Múzeum és a balatonfüredi Vaszary Galéria tárlatait ajánljuk.

293190569_7850555771683355_4049963806078381104_n.jpeg
Ezt nézd! – Gyűjteményi kiállítások Budapesten, Debrecenben és Veszprémben

E heti ajánlónkban ismét a gyűjtemények kerülnek fókuszba: a Q Contemporaryban a Spengler– Somlói páros kollekciójának egy metszete kerül a közönség elé, a debreceni MODEM kiállítása az Antal–Lusztig-gyűjtemény öt nagy mesterére koncentrál, míg a veszprémi Művészetek Házában az Első Magyar Látványtár harmincadik évfordulóját ünneplik, a járványhelyzet miatt két év csúszással.

293792959_5273326712746737_166219331764924590_n.jpeg
Ezt nézd! – Fiatalok

Ez a hét a fiatal, feltörekvő alkotókról szól: a Horizont Galéria immáron második alkalommal rendezi meg nyári, fiatal művészek munkáiból válogató seregszemléjét, ráadásul a Kieselbach Galéria is egy hasonló kezdeményezéssel készült a szezonra. Ráadásként pedig egy pop-up eseményt ajánlunk, ahol – a tematikához kapcsolódva – három fiatal tehetség mutatkozik be egy hosszú hétvége erejéig, egy nem mindennapi helyszínen.

augkover.jpg
HAVI ARCHÍV – Augusztus

Az Artmagazinnál fontosnak tartjuk, hogy habár napjaink új cikkek írásával és gondozásával, új lapszámok összeállításával telnek, mégse feledkezzünk meg korábbi tartalmainkról – főleg, hogyha azoknak ma ugyanúgy van aktualitásuk. Íme a legfrissebb HAVI ARCHÍV, csupa augusztusi történéshez és kiállításhoz kapcsolódó olvasnivalóval: