Ezt nézd! – Szigetmonostor, Balatonfüred és Paks

E het ajánlónk három vidéki helységre fókuszál, pontosabban három egyéni kiállításra – a szigetmonostori Nemdebárka Vető János-tárlatára, a balatonfüredi Zsdrál Art Galéria Lantos Ferenc-anyagára és a Paksi Képtár Forgó Árpád-kiállítására.

Augusztus 18-án startolt Vető János Megtalált képek kiállítása című solo show-ja a szigetmonostori Nemdebárkában. Frankl Dániel tavaly antik bútorokat ajándékozott a Nemdebárkának. Vető János, amikor először meglátta a bútorokat, a táskájából előhúzott két fényképet, amelyeken ezek a bútorok láthatók, Hajas Tibor és Frankl Dániel otthonában, az 1970-es évek végén. Majd idén az egyik bútor fiókjából előkerült egy mappa, egy válogatás Vető János 1976–1983 között készített fényképeiből. Az alvó maszkos Elszemélytelenítés sorozatból két kép – a modellek Najmányi László és Kis-Kovács Zsuzsi voltak. Udo Kierről és Hajas Tiborról egy-egy portré az Éjszaka ékszerei című fotósorozatból 1976-ból. Udo Kierről két Drakula kép a Nárcisz és Psyché sorozatból, és további három portré 1981-ből. Egy közös utazás képeiből két kép egy félkész vadászlesről útban Veszprém felé Beke Lászlóval, Hajas Tiborral és Szerencsés Jánossal. Amikor Vető János a digitalizált fényképei között épp erről a közös útról készített képeit kereste, kapta a hírt, hogy előkerült a komódból a mappa. A mappában volt négy fénykép, amely a művészt ábrázolja. Az egyiket Zátonyi Tibor fotóművész, a Spions gitárosa készítette, a többi önarckép. Az egyik önarckép az Ipari vers című képpár egyik darabja, a másik egy négy képből álló fotóvers Széphelyi Frankl Györgynek dedikálva. Végül egy kettősportré Baksa-Soós János Január Herceggel 1983-ból, akinek a feje felett legújabb hímzése látható, míg Vető János Anatomia L’ Artista című művészkönyvét tartja a kezében. A kiállítás legaktuálisabb darabja egy kép a falon egy képről. Egy 1982-es Zuzu-Vető festményről, az Összbolygóközi internacionális hadiműszergyársztrájkról.

299380484 358137606527047 4786905995739378187 n

Forrás: facebook.com

Már csak a héten, augusztus 27-ig látható Lantos Ferenc Spektrum című kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Art Galériában. Lantos a látás és a vizualitás viszonyát tudományos szemszögből analizálta és ennek mentén fejlesztett ki egy sajátos nonfiguratív rendszert. Ugyanakkor a szigorú geometrikus formák ellenére nem sorolható be a tradicionális értelemben vett geometrikus-konkrét művészetbe, hiszen soha nem zárta ki a természeti alapot, nemcsak mint kiindulópontot, de mint formai elemet sem (példa erre a tulipán motívum használata). Alkotásaiban a természetben fellelhető formakincset geometrizálta és az absztrakt rendszerek egymáshoz való viszonyát kutatta. Munkásságának egyik fókusza a kör mint forma megragadása, ezzel is rávilágítva a természetben található absztrakt formák végtelen tárházára. Lantos gondolkodásmódja alkotásain túl publikációiban és oktatási tevékenységében is visszaköszön. Jól példázza ezt az, hogy feleségével, Apagyi Máriával a zene és a képzőművészet kölcsönhatásán alapuló edukációs módszert dolgoztak ki, amelyre az általuk alapított a Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola épül. Lantos metódusa egyszerre hatotta át a Pécsi Műhely korai geometrizáló világát, a művészeti szabadiskola működését, sőt az első magyar murális festészettel kísérletezők körét is. A kiállítás finisszázsaként augusztus 27-én, szombaton 19:00- kor Apagyi Mária zongoraművész ad koncertet Lantos Mester, Hangzások című képsorozatához kapcsolódó zenei analógiakat bemutatva.

Lantos e1657311544324 1200x879

Lantos Ferenc: Janus Pannonius emlékére, 1970, olaj, farost, 90 x 120 cm

  

Október 9-ig tekinthető meg Forgó Árpád Reflexive Surfaces című kiállítása a Paksi Képtárban. A hazai neoavantgárd hagyományokat elsajátítva Forgó Árpád a vásznat úgy formálja, hogy vizuálisan csábító, finomra hangolt kinetikus műveket hozzon létre, miközben magáévá teszi az európai absztrakció szellemi örökségét, és sajátos szerkesztési elvekkel – mint például a tükrözés, az elmozdítás és a forgatás – tovább is fejleszti azt. Forgó aprólékos igénnyel megformált művei egy előre meghatározott moduláris rendszerből épülnek fel, mely által a művész a síkbeli és térbeli viszonyok ritmusát hangsúlyozza. Minden egyes panelt annak alapvető elemeire – formára és színre – redukál, egyedi térbeli konstrukciókat teremtve, melyek őrzik a matéria eredendő integritását és szépségét. Forgó különböző festészeti technikákkal és anyagokkal – például kínai műbőrrel – kísérletezik, csillogó, átmeneti színhatásokat eredményezve kizökkentő erejű asszemblázsainak felületén. Forgó megkérdőjelezi az érzékelés, valamint a tér eltárulkozásának fizikai aspektusait. Mindegyik érzékenyen beállított arányrendű mű a mélység és a felület kompozíciós tárházát tárja elénk, ahogy a galéria falai mentén mozognak, kibontakoznak és átalakulnak. Az egész és a szegmens közötti képlékeny kapcsolat Forgó gyakorlatának lényegét jelenti.

Forgo arpad 4enpnl akril formazott vaszon 49×58×4 cm 2022 1

Forrás: paksikeptar.hu

FM-Forward_and_Up.jpeg
Ezt nézd! – Szentendre, Szombathely és Pécs

Folytatódik a vidéki mustra: ezen a héten is eltávolodunk Budapesttől, hogy magyarországi nagyvárosok felé tereljük a közönséget – ezúttal a Szentendrei Képtár, a Szombathelyi Képtár és a pécsi Zsolnay Múzeum kerül előtérbe.

ll-engedelmesen-1200x802.jpeg
Ezt nézd! – Debrecen, Szentendre és Balatonfüred

A következő hetekben a vidéki kiállítóhelyekre összepontosítunk: a nyár végének közeledtével érdemes beiktatni akár egy-egy napos kirándulásokat ezekbe a nagyvárosokba, ahol számos kortárs művészeti kiállítás közül válogathatunk. Ezen a héten a debreceni MODEM, a szentendrei Ferenczy Múzeum és a balatonfüredi Vaszary Galéria tárlatait ajánljuk.

293190569_7850555771683355_4049963806078381104_n.jpeg
Ezt nézd! – Gyűjteményi kiállítások Budapesten, Debrecenben és Veszprémben

E heti ajánlónkban ismét a gyűjtemények kerülnek fókuszba: a Q Contemporaryban a Spengler– Somlói páros kollekciójának egy metszete kerül a közönség elé, a debreceni MODEM kiállítása az Antal–Lusztig-gyűjtemény öt nagy mesterére koncentrál, míg a veszprémi Művészetek Házában az Első Magyar Látványtár harmincadik évfordulóját ünneplik, a járványhelyzet miatt két év csúszással.

augkover.jpg
HAVI ARCHÍV – Augusztus

Az Artmagazinnál fontosnak tartjuk, hogy habár napjaink új cikkek írásával és gondozásával, új lapszámok összeállításával telnek, mégse feledkezzünk meg korábbi tartalmainkról – főleg, hogyha azoknak ma ugyanúgy van aktualitásuk. Íme a legfrissebb HAVI ARCHÍV, csupa augusztusi történéshez és kiállításhoz kapcsolódó olvasnivalóval: