Jósefina Alanko a STRABAG Artaward International 2023-as nyertese

2023-ban Jósefina Alanko nyerte a STRABAG Artaward International fődíját. Az idei fődíjat és a négy elismerést Klemens Haselsteiner, a STRABAG SE igazgatóságának elnöke adta át 2023. június 15-én a bécsi STRABAG Artlounge-ban.

Klemens haselsteiner ceo strabag se and main prize winner josefina alanko c evakelety

Klemens Haselsteiner és Jósefina Alanko

A díj az egyik legfontosabb, magán tőkéből alapított képzőművészeti elismerés Ausztriában. A meghívott nemzetközi zsűri évente egy fődíjat és négy elismerést oszt ki, összesen harmincötezer euró értékben. A STRABAG pályázatára idén Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Magyarországról és Ausztriából lehetett jelentkezni. A fődíj melletti négy elismerést Peter Cvik, Samira Homayouni, Liza Libenko és Grzegorz Siembida kapták. 

Mateusz Kraint idézve a lengyel és finn származású Jósefina Alanko “műveinek életereje a változásban rejlik. Technikái közé tartozik az akrilfestés és az olyan egyszerű anyagok, mint a textil, papír, homok és ragasztó. (…) A változatos textúrák bevonják a tapintást, az anyagok illata emlékeket ébreszt, míg a színek és a formák a testiség képzetét keltik.”

Josefina alanko ghost n°2 meditating gutai 2023 acryl leinen papier pastell 150 x 120 cm photo josefina alanko

Jósefina Alanko: Ghost n°2 (Meditating gutai), 2023, akril, vászon, papír, pasztell, 150 x 120 cm, fotó: Jósefina Alanko

A fődíjas és a négy elismeréssel díjazott művész munkáit bemutató kiállítás 2023.június 16. és augusztus 18. között tekinthető meg a bécsi STRABAG Artlounge-ban. A kiállításhoz katalógus is készül. 2023 októberétől pedig minden díjnyertes művész önálló kiállítás keretein belül mutatkozik be a STRABAG Artlounge-ban.

full_000259.jpg
Sikertörténet - a STRABAG-díj 10 éve

A hazai kortárs művészetet támogató cégek mezőnyéből biztos dobogós a STRABAG – nem is az évente erre költött összeg miatt, bár az sem csekély – hanem a koncepciózus munka és a rang miatt, amit a 10 éve létrehozott festészeti díj elnyerése jelent. A mostani rang előfeltétele volt persze, hogy a díjat olyan valaki gondozza – Pinczehelyi Sándor –, aki maga művész, de tanít is, rajta tartja a szemét a fiatalokon, és önzetlenül dolgozik a legtehetségesebbek felkutatásán. Aztán az is kellett, hogy mindenféle nagyhatalmú „hozzáértő” helyett a díj odaítélését egy megkérdőjelezhetetlen szaktekintélyekből álló kuratóriumra bízzák, amelynek évekig Néray Katalin, Kovalovszky Márta és Hegyi Lóránd voltak a tagjai – és ami 2005-ben Jerger Krisztina és Petrányi Zsolt személyével bővült, majd Hegyit Készman József helyettesítette. (Elképzelhető, hogy Petrányi és Készman nem örül a díjkiírás feltételeinek, vagyishogy csak festménnyel lehet pályázni, nyilván szívesen teret adnának a más médiumokkal foglalkozó művészeknek, viszont az eredeti kiírás ebben konzervatív.)

Screenshot 2021-01-21 at 12.05.30.jpg
Újra startol a STRABAG Artaward International pályázata

A STRABAG művészeti díja 2021 és 2023 között ismét megrendezésre kerül, többek között Magyarországon. A pályázatra online lehet jelentkezni február 5-ig.

Andrea-Fajgerne-Dudas-Picaboo.-2021-oil-on-canvas-150x120cm.jpg
Megvan a Strabag Artaward shortlistje

A továbbjutó művészek listáját a pályázat honlapján tették közzé.

Award Ceremony_c_EvaKelety.jpg
Ismét kiírták a STRABAG Artaward International pályázatát

Az Ausztriában 1994 óta, nemzetközileg pedig 2009 óta kiosztott rangos díjon a 40 évesnél fiatalabb, a festészet vagy a grafikai területén tevékenykedő művészek munkáját ismerik el.

Award Ceremony_c_EvaKelety -1-.jpg
MEGVAN AZ IDEI STRABAG ARTAWARD SHORTLISTJE

A továbbjutó művészek listáját idén is a pályázat honlapján tették közzé.

850x550 -1-.jpg
IDÉN IS KIÍRTÁK A STRABAG ARTAWARD INTERNATIONAL PÁLYÁZATÁT

Az Ausztriában 1994 óta, nemzetközileg pedig 2009 óta kiosztott rangos díjon a 40 évesnél fiatalabb, a festészet vagy a grafikai területén tevékenykedő művészek munkáját ismerik el.

starbag23kover.jpg
KIHIRDETTÉK AZ IDEI STRABAG ARTAWARD INTERNATIONAL FINALISTÁIT

A díj az egyik legfontosabb, magán tőkéből alapított képzőművészeti elismerés Ausztriában.