Berakat

Karcolatok az ÁTLÁTÁS 2 kiállítássorozatról - Stúdió Galéria

Márton Zsófia Eszter

Vegyük akkor a dolog fordítottját. (A tételek igazolása mindig visszafelé történik.) Ha egy üvegfalú doboztérbe kintről be lehet látni, akkor bentről szemlélve ugyanazon elv alapján a külvilágot látjuk viszont. Most ne nevezzük nevén az üvegfalú dobozteret. Egyszerűen legyen, csak berakat. Látszólag ugyanúgy emeli ki a megtekintésre szánt portékát, mint ellentettje a kirakat. Először homogenizálja, majd új értelmet rendel a benne elrendezett tárgyakhoz. Tartalommal öleli körül. E kiemelési módszer – a berakatrendezés – mégis külön szakértelmet igényel és egyre nagyobb érdeklődés övezi. A Fiatal Fotóművészek Stúdiója ÁTLÁTÁS 2 című kezdeményezésének köszönhetően május közepéig kilenc fiatal berakatrendező hét berakata lesz megtekinthető városszerte.


Bakonyi Zsuzsa: Rendezés alatt

A Rottenbiller utca 35 szám alatti épület földszinti terének üvegén át látható a Rendezés alatt | Under Construction című berakat, benne a személyes és a társadalmi emlékezethez fűződő viszonyunkat, a tér és az idő fogalmáról alkotott elképzeléseinket rendezték át. De nem csak ennyiről van szó. Bakonyi Zsuzsa, Barcza Gergely és Illés Katalin alkotásai a technikai értelemben vett múltrögzítés, a fotográfia emlékezetéről szólnak. Az analóg képnyelv és a hozzá társított vizuális esztétika a digitális képalkotást játszók számára a nosztalgián túl a „legyen a fonák a visszája” gondolatot is jelenti. Egy kis csűrés-csavarás. Manipulált emlékezet. Magától értetődő gesztusainkat őrző diaképekből rakott QR-kód-mozaik. Fotópapírra nyomott megannyi más, letűnt részlet: feszengés a tornasorban, révedő tekintet az osztálytablón és megporosodott kalapok a körúti kalaposüzlet vitrinje mögött.

Berendezett kirakat-valóság, amely előtt nap mint nap elslisszanunk.



Illés Katalin: Tornasor, egyenruha, férfi tekintet, tornadressz


Barcza Gergely: QR-kód
 

2014. március 7 - 2014. április 4.
Rendezés alatt
Bakonyi Zsuzsa, Barcza Gergely, Illés Katalin
kurátor: Kácsor Adrienn
FKSE Stúdió Galéria - See more at: http://artmagazin.hu/artmagazin_hirek/atlatas_2.2269.html?pageid=81#sthash.UTmCz191.dpuf

Rendezés alatt
Bakonyi Zsuzsa, Barcza Gergely és Illés Katalin kiállítása
kurátor: Kácsor Adrienn
FKSE Stúdió Galéria
2014. március 7 - 2014. április 4.