BLÚ z

Karcolatok az ÁTLÁTÁS 2 kiállítássorozatról - Várfok Project Room

Márton Zsófia Eszter

„Black is Black, I wanna my baby back”. Az igaz blú z már csak ilyen. Kissé ködös felvezetés, kendőzetlen tartalom. És a refrén. „What can I do? ’cause aaaaaaaaah, I feel in blue”. Mi tagadás, tényleg.


Hodosy Enikő: Ben - a Bleu című sorozatból

Hodosy Enikő kiállítása a Várfok galériában is most ilyen. Bleu a címe, ahogy a képek színe is. Nincs kertelés. Kékülünk mi is. Mondják a képek a magukét. Szóra se kell bírni őket. Egymás szavába vágva tolakodnak a történeteikkel. Kár, hogy egyértelmű, hogy mind többértelmű. A filmjelenetszerű, flash back-hatású megoldások, az éjszakai sötétből hirtelen és élesen vakuval megvilágított tárgyak, bizarr növények és a helyszínek direkt módon akarják felszínre hozni a mindannyiunkban mélyen ott lapuló fenevadat.
Ez ürgeöntés a javából. Hodosy Enikő nem csalogat bennünket, nem késztet megfejtésre, nem kéri tapintatosan, hogy menjünk közelebb, mert mondanivalója van. Ránk zúdítja hideg szándékát.
A célzott megoldásokat illetően persze mindig megoszlanak a vélemények. Az ember ilyenkor azért mégis tanácstalan. What can I do? ’cause aaaaaaaaah, I feel it’s too blue.


Hodosy Enikő: Arbre - a Bleu című sorozatból


Hodosy Enikő: Maison - a Bleu című sorozatból


Bleu
Hodosy Enikő kiállítása
kurátor: Barkóczi Flóra
Várfok Project Room
2014. március 20 - 2014. április 12.