Gallery hopping 2014. 04. 08-12.

Heti programajánló

Az e heti programkínálat kiváló lehetőséget biztosít az ún. high art és az underground művészet kategóriákba tartozó munkákat bemutató programok közti ingázásra. Esetenként akár két órás időintervallumon belül is adott a lehetőség a váltásra, sőt vannak napok, amelyeken ütközésre is lehet számítani...

Az elismert és az el nem ismert kategóriákat is tematizálja a Gallery8 új, április 8-án nyílt kiállítása. A meg nem valósulás természetrajza tizennyolc olyan intézménykoncepciót mutat be, amelyet 1959 óta roma és nem-roma értelmiségiek, szakemberek, civil szervezetek és aktivisták írtak egy roma múzeum létrehozása érdekében. A kiállításon a tervek mellett Tamara Moyzes a meg nem valósult múzeumok ma is létező épületeire és helyszíneire reflektáló munkái láthatók.
 

Zorka Wollny performer Lengyelország egyik legígéretesebb és legismertebb fiatal alkotója. Karrierje magasan ível: 2007-ben ő képviselte Lengyelországot az európai művészek kiállításán Brüsszelben, 2009-ben a Deutsche Bank Alapítvány legjobb fiatal művész díjára jelölték, 2010-ben pedig az Arteon művészeti magazin az Év Művészének választotta. A Platán Galériában április 10-én este 7-től a Collaborations keretében ismét Budapesten állít ki. Ugyanezen a napon - egy órával hamarabb - nyílik a Molnár Ani Galériában az Ernszt András munkáit bemutató Rögzített mozgás este 6-kor.

Maradva a Lengyen Intézet vonzáskörzetében: A Latarka Galériában Tavaszi Terítés címmel kortárs lengyel és magyar művészeti kiállítás és vásár nyílik április 11-én 19 órakor. A kínálatban a varsói és a krakkói művészhallgatók művei mellett magyar street art munkák, frissen végzett hazai képzőművészek alkotásai, valamint Wahorn András és Bernát András művei is szerepelnek.

A Latarka-beli megnyitó előtt a Platántól nem messze Stencil Art Workshop kezdődik a Mai Manó Házban április 11-én, pénteken délután 15 és 18 óra között Czabán György Budapest Bartóktól Banksy-ig című kiállításának kísérőeseményeként. A program a Napfényműteremben zajlik majd, ahova már csak a hely szelleme miatt is érdemes betérni.

A héten még folytatódik a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, amely több punkfilmet is kínál idén. Bár A punk csajt 8-án játszották utoljára, A banda neve: HalálA bolygó neve: Halállal ellentétben ez valóban az eredeti cím tükörfordítása – még műsoron van. A Death, a legelső fekete punk banda az 1970-es évek elején alakult Detroitban. A film a zenekar tagjait, a punk műfaj igazi úttörőiként számon tartott Hackney fivéreket, Davidet, Bobby-t és Dannist mutatja be. Nézői április 10-én 19.30-kor az A38 Hajón ringva ráhangolódhatnak a pénteki fanzine-leltárra.

Pénteken este 19 órától tehát alternatív – részben művészeti, mozgalmi, zenei (punk!), irodalmi – kiadványok lapozgatására nyílik lehetőség a Higgs Field Művészeti Galériában. De április 11. korántsem csak ezért jeles dátum. Ekkor lesz 109 éve, hogy megszületett József Attila. Az évforduló pedig idén is egyet jelent a magyar költészet napjával. A slam poetry-sok már az előestén megkezdik a tisztelgést a napi topik előtt a Corvintetőn. A PIM pedig egynapos programmal várja a buliról érkezőket és más ünneplőket. A farsangi jelmezbe bújt József Attiláról készült fotók mellett megtekinthető lesz náluk A Dunánál három eredeti kézirata, köztük a híres piros tintás változat is, amely kalandos úton került haza a PIM gyűjteményébe Brazíliából 1994-ben.